Nederland zet in op veiliger Sahel-regio

Nederland gaat 1,5 miljoen euro investeren om het mensensmokkelaars moeilijker te maken om in de Sahel-regio te opereren. Dat zei minister Koenders van Buitenlandse Zaken woensdag na een overleg met Angel Losada Fernandez, de nieuwe EU Speciaal Vertegenwoordiger voor de Sahel.

‘De situatie in de Sahel-regio is instabiel en broos. Het gebied vormt daardoor een broeinest voor smokkelaars en extremistische bewegingen. De internationale gemeenschap moet investeren in het gebied om hier een einde aan te maken’, aldus Koenders, die ook andere landen oproept om meer te doen in de Sahel.

Mensensmokkelaars

De Nederlandse bijdrage bestaat uit steun voor het VN-programma dat georganiseerde criminaliteit in de Sahel tegengaat, waardoor mensensmokkelaars minder mogelijkheden moeten krijgen. Daarnaast wordt samen met de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Denemarken geïnvesteerd in het verbeteren van de veiligheid in het grensgebied tussen Mali, Niger en Burkina Faso. Door samenwerking tussen de veiligheidsdiensten en de lokale bevolking over de landsgrenzen heen te ondersteunen, moeten de grenzen minder poreus worden.

Het geld komt bovenop de 3 miljoen euro die door Nederland eerder al op de grote migratietop in Valletta voor het Sahel-gebied werd uitgetrokken en de Nederlandse bijdrage aan water, voedselzekerheid en ondernemerschapsprogramma’s in de regio. De eerdere bijdrage wordt vooral ingezet om de grondoorzaken van migratie en radicalisering tegen te gaan.

Investeren in jongeren

Minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking sprak woensdag ook met Losada. Volgens haar is het van groot belang dat jongeren in de Sahel-regio meer kansen krijgen. ‘In de Sahel dreigen meer dan veertig miljoen jongeren in een uitzichtloze situatie te raken door gebrek aan onderwijs, werk en toekomstperspectief. Door in hen te investeren, krijgen jongeren een betere toekomst en verkleinen we de kans dat zij ten prooi vallen aan smokkelaars of extremisten,’ aldus Ploumen.

Aandacht voor de Sahel is volgens de ministers ook noodzakelijk om de situatie aan de randen van Europa te verbeteren. Koenders en Ploumen vrezen dat de schrijnende aantallen vluchtelingen alleen maar hoger worden, als de situatie in het Sahel-gebied niet verbetert. ’Als we deze problemen niet aanpakken, zou de toestroom van migranten in twee à drie jaar zeer sterk kunnen toenemen’, zegt Koenders.

De weg door de Sahel – Tsjaad, Niger, Mali, Mauritanië en Burkina Faso - naar het Europese vasteland is op dit moment een van de gevaarlijkste en dodelijkste smokkelroutes. Jaarlijks trekken nu ongeveer 120.000 Afrikaanse jongeren via Niger naar Libië en Europa.