Dutch Design tijdens EU-voorzitterschap
Tijdens het Nederlands voorzitterschap van de Raad van Ministers van de Europese Unie (1 januari tot eind juni 2016) vinden de formele vergaderingen van de Europese ministers plaats in Brussel en Luxemburg. Maar Nederland organiseert ook verschillende bijeenkomsten in eigen land.
Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam wordt de locatie voor ministeriële bijeenkomsten. Op het Marineterrein ernaast vinden de ambtelijke vergaderingen plaats. Hier staat het Europagebouw, een mobiel gebouw dat is opgezet en ingericht voor de ambtelijke bijeenkomsten van alle ministeries.
Inrichting Europagebouw
Het Europagebouw is een tijdelijk gebouw van de Nederlandse firma Neptunus, waarin het gedurende het half jaar dat Nederland voorzitter is, iedere dag internationale vergaderingen plaatsvinden. Het gebouw zowel functioneel als aantrekkelijk zijn voor de in totaal 135 vergaderingen met 17500 deelnemers. Daarnaast zijn er faciliteiten voor de pers ingericht.
De entree van het gebouw is deels opgetrokken uit 3D geprint materiaal naar ontwerp van DUS Architecten. Het interieur van het Europagebouw is ingericht door Studio Edward van Vliet. Het thema van zijn ontwerp is 'Exploring', waarbij hij een link heeft gelegd tussen innovatie en het historische karakter van het scheepvaartmuseum.
Kraanwater en kunst
De opzet en de inrichting van het gebouw zijn zo duurzaam mogelijk. Er zijn kraanwaterpunten om het gebruik van waterflesjes te voorkomen en om te laten zien dat het Nederlands kraanwater prima geschikt is voor consumptie. Op de gebouwen zijn zonnepanelen geplaatst en de inrichting wordt zoveel mogelijk hergebruikt binnen de Nederlandse overheid. Daarnaast krijgen langdurig werklozen de kans om werkervaring op te doen op deze tijdelijke locatie.
In het Europagebouw wordt ook kunst getoond. De centrale thematiek in de collectie voor het Marineterrein is het portret. Samengevat onder de titel 'Europe by people'. Er zijn galerijen van Nederlandse fotografen als Koos Breukel, Erwin Olaf en Vivianne Sassen.
In de gang staan twee vitrinekasten waarin porselein uit de 17e eeuw wordt getoond. De collectie is uitgeleend door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Tussen het oude glas staat ook hedendaagse glas van Copier en Sipek.
Aandenken
Zoals gebruikelijk tijdens een voorzitterschap krijgen deelnemers aan vergaderingen in het land dat het voorzitterschap bekleedt een aandenken. De geschenken voor delegatieleiders en ministers, zoals glazen, een kandelaar en een tafelkleed - klassieke bewerkingen van Nederlandse ambachten - zijn ontworpen door Studio Roderick Vos. De ontwerper heeft hierbij gebruik gemaakt van ambachtelijke productietechnieken uit het verleden en het heden, kenmerkend voor Dutch Design. Daarnaast zijn er voor delegatieleden bijvoorbeeld kleine kandelaars, bonbons of koektrommels.