De Genderhof wint de inspiratieprijs flexwonen
Inspirerend wonen in een voormalig verzorgingshuis. Dat doen arbeidsmigranten, ouderen en jongeren in de 190 zelfstandige appartementen van De Genderhof in Eindhoven. Juist deze mix van bewonersgroepen en de charme van de eenvoud, maakt dit project de winnaar van de inspiratieprijs flexwonen die vandaag door minister Stef Blok (Wonen) is uitgereikt.
Naast arbeidsmigranten zijn ook andere woonurgente groepen als starters, gescheiden mensen en vluchtelingen op zoek zijn naar vormen van flexwonen. De gezamenlijke huisvesting komt mooi naar voren bij het winnende project van gemeente Eindhoven en woningcorporatie Wooninc.
De inspiratieprijs flexwonen is door minister Blok in het leven geroepen om goede maar ook snel toegankelijke huisvesting ('flexwonen') voor arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa en andere woonurgente groepen te realiseren. Een van de criteria is dat het huisvestingsproject een inspirerend voorbeeld vanwege het proces en/of eindresultaat kan zijn voor anderen.
In totaal werden 28 huisvestingsprojecten ingestuurd. De jury heeft een zorgvuldige selectie gemaakt van uiteindelijk acht genomineerde projecten die een voorbeeld zijn voor kwalitatief goede tijdelijke huisvesting. Veel projecten komen tot stand in samenwerking tussen publiek/private partijen en tussen gemeenten onderling. Wat de jury opviel was de trots en het enthousiasme waarmee de meeste indieners hun project presenteerden. Rond een huisvestingsvraagstuk dat in het recente verleden geplaagd werd door huisjesmelkerij en uitbuiting was dat een verademing.
Van de acht genomineerde projecten is een brochure gemaakt, die kan dienen als voorbeeld voor nieuwe huisvestingsprojecten.
- Drieslag in Dronten
- Flexhotel Zuiderpark in Rotterdam (nummer 2)
- Genderhof in Eindhoven (winnaar)
- Huisvesting arbeidsmigranten in Wormerveer
- Irenehof in Peel en Maas
- Kleinschalige complexen in Roosendaal
- The Budget Hotel in Hazerswoude-Rijndijk
- Villapark Het Lageveld in Hoge Hexel (nummer 3)