Vertrouwen in klimaatakkoord
'Ik zal hier vandaag in Parijs het belang onderstrepen van een ambitieus, breed gedragen akkoord. Dat is van grote betekenis voor het klimaat, voor de wereld, en voor Nederland'. Dit zei minister-president Rutte aan het begin van de Klimaattop in Parijs.
Namens het Koninkrijk der Nederlanden zijn ook minister-president Eman van Aruba, minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu op verschillende momenten aanwezig bij de klimaatconferentie in Parijs.
De Klimaattop moet een nieuw klimaatakkoord opleveren. Dit moet ingaan in 2020, als het huidige verdrag van Kyoto afloopt. Het lange termijn doel is het beperken van de wereldwijde opwarming tot onder de 2 graden Celsius en het toewerken naar een klimaatneutrale wereld.
'Wat voor het Koninkrijk vooral belangrijk is, is dat er een akkoord komt waar iedereen aan meedoet. En een nieuw akkoord mag niet vrijblijvend zijn. Elk land moet daarbij zijn verantwoordelijkheid nemen. Het moet ook ruimte bieden voor landen om te doen wat binnen hun mogelijkheden ligt', aldus Rutte. De minister-president ziet daarbij een grote rol voor bedrijven, consumenten, steden en maatschappelijke organisaties. Rutte: 'Klimaatbeleid is alleen effectief als het doordringt tot de diepste wortels van onze samenleving en het gedrag van mensen.'
De 21ste jaarlijkse klimaatconferentie van de Verenigde Naties duurt nog tot en met 11 december. De minister-president benadrukt dat het nu zaak is dat alles de komende dagen moet leiden tot een mooi akkoord. 'Ik heb er vertrouwen in dat staatssecretaris Dijksma en haar collega’s daarin zullen slagen'.