Aantal open datasets in 2015 verdubbeld
Het aantal beschikbare open datasets op data.overheid.nl is in 2015 verdubbeld van 3.250 naar 7.156. Dat schrijft minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in de Nationale open data agenda 2016, die vandaag naar de Tweede Kamer is gestuurd. Ook is vandaag het grootste deel van de dataset met inkoopinformatie van de Rijksoverheid toegevoegd aan data.overheid.nl. Deze dataset geeft inzicht in de inkoopinformatie over 2014, zoals elektronica.
De samenleving heeft belang bij open data. De datasets van de overheid kunnen door publicatie op data.overheid.nl door burgers of bedrijven hergebruikt worden. Hergebruik dient vaak een maatschappelijk doel, waardoor de data extra benut wordt. Denk daarbij aan weerapps, diverse reisplanners en Scholenkeuze.nl. Ook is toegang tot overheidsinformatie een beginsel van goed openbaar bestuur.
Naast de inkoopinformatie van de Rijksoverheid zijn tal van andere voorbeelden van de wijze waarop het kabinet zich inzet om zoveel mogelijk overheidsgegevens te ontsluiten en van waarde te laten zijn voor de samenleving. Zo werken de ministeries van BZK, Economische Zaken en Infrastructuur & Milieu samen met het ICT-bedrijfsleven, de wetenschap en andere partijen samen in het Doorbraakproject Open Geodata om de vraag (vanuit bijvoorbeeld de sectoren agro-food en bouw) en aanbod (wegversperringen, gewasbeschermingsmiddelen) op dit thema beter met elkaar te verbinden en tot innovaties te komen. En met de Zonatlas kunnen burgers op basis van onder andere de basisregistraties, het Actueel Hoogste Bestand en de Open Street Map de geschiktheid van hun woning voor zonnepanelen checken.
Nederland is momenteel de vijfde meest open overheid. In 2016 zet de overheid haar ambities op dit terrein voort. Ook volgend jaar worden zoveel mogelijk datasets beschikbaar gesteld. BZK breidt de bestaande ondersteuning van overheidsorganisaties bij het beschikbaar stellen van open dat uit, zodat nog meer aandacht komt voor het tempo en de kwaliteit van het proces. Zo zorgt een goede kwaliteit van metadata voor betere vindbaarheid en herbruikbaarheid van data. En moeten overheden al bij het creëren van informatie nog meer bewust zijn van het uiteindelijk beschikbaar stellen hiervan. Want het uitgangspunt van overheidsinformatie is ‘open, tenzij’.