Strijdige certificaten bouwproducten snel verbeteren
Nog steeds werkt de bouwsector met discutabele certificaten waarvan een deel in strijd is met de Europese Bouwproductenverordening (Construction Products Regulation, CPR). Dit is het geval bij een derde van de beoordelingsrichtlijnen die onder het publieke stelsel vallen, zo blijkt uit een onderzoek van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Minister Blok voor Wonen en Rijksdienst deelt de bevindingen van de ILT en heeft met de betrokken partijen duidelijke afspraken gemaakt dat de problemen op 1 maart 2016 opgelost moeten zijn.
De Europese Bouwproductenverordening (CPR) is een belangrijk onderdeel van de harmonisatie van de Europese markt voor bouwproducten. De Europese Commissie ziet strikt toe op de naleving van de CPR, omdat de afschaffing van bestaande nationale keurmerken en certificaten door de lidstaten geen vanzelfsprekendheid blijkt te zijn.
In Nederland wordt gewerkt met een uitgebreid stelsel van beoordelingsrichtlijnen (BRL) in de bouw, waarin certificaten voor bouwproducten zijn opgenomen. Het stelsel is opgenomen in het Bouwbesluit en Besluit Bodemkwaliteit. In de beoordelingsrichtlijnen waar de bouwsector mee werkt, wordt nog te vaak verwezen naar nationale productkenmerken en samenhangende aspecten die al onder de Europese CE-markering vallen. Daarmee is het strijdig met de Europese Bouwproductenverordening.
De certificatie-instellingen moeten nu aan de slag om hun richtlijnen aan te passen. De Stichting Bouwkwaliteit (SBK) heeft medewerking toegezegd. KOMO, Bouwend Nederland, de Aannemersfederatie Nederland en het Nederlands Verbond Toelevering Bouw (NVTB) zijn hierover geïnformeerd. Als deze actie niet tot het gewenste resultaat leidt, zullen de desbetreffende beoordelingsrichtlijnen en certificaten vanaf 1 maart 2016 uit het stelsel worden gehaald.