Nederlandse Sport Raad voor meer rendement uit sportevenementen
De ministerraad heeft op voorstel van minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ingestemd met de oprichting van de Nederlandse Sport Raad, bestaande uit prominenten uit de sportwereld, bedrijfsleven en overheden. Deze raad gaat zich inzetten om meer rendement uit sportevenementen te halen.
Positieve economische impact sportevenementen
Ruim de helft van de grote sportevenementen sluit af met verlies. Dat is onnodig en daar moet verandering in komen. De Nederlandse Sport Raad krijgt, onder voorzitterschap van KNVB-voorzitter Michael van Praag, als belangrijkste opdracht mee om de balans tussen publieke en private financiering te verbeteren en de verliezen voor de sport om te zetten in winst voor de sport. Naast het verbeteren van het financiële rendement, bekijkt de Nederlandse Sport Raad ook hoe de maatschappelijke impact van sportevenementen kan worden vergroot. De Nederlandse Sport Raad moet met zijn inzet sportevenementen naar een hoger niveau brengen.
Schippers geeft de Nederlandse Sport Raad 6 opdrachten mee:
- Zorgen voor meer rendabele sportevenementen;
- De impact van evenementen op sportparticipatie en integratie vergroten;
- Effectief leren uit ervaringen van eerdere sportevenementen;
- Sportevenementen meer laten functioneren als een springplank voor (inter)nationale handel;
- Sportinnovaties en maatschappelijke toepassingen bevorderen
- Invulling van de evenementenkalender op de (iets) langere termijn.
Leden Nederlandse Sport Raad
De afgelopen periode heeft de minister over bovenstaande vraagstukken gesproken met iconen uit de sport, met overheden en met het bedrijfsleven. Om nu de volgende slag te kunnen maken wordt de Nederlandse Sportraad opgericht. Die bestaat naast voorzitter Van Praag uit de volgende leden:
- Pieter van den Hoogenband - Olympiër
- Esther Vergeer - Paralympiër
- Ahmed Aboutaleb - Burgemeester Rotterdam
- Merel van Vroonhoven - AFM
- Duncan Stutterheim – dance-events
- Jaap de Groot – media
- André Kuipers - arts/ wetenschapper
De raad zal nog extra leden krijgen.
Evenementen in Nederland
Nederland heeft een heel goede ‘trackrecord’ waar het gaat om het organiseren van grote sportevenementen. Voorbeelden zijn de jaarlijkse Dam-tot-Damloop, de Nijmeegse Vierdaagse, het European Youth Olympic Festival in Utrecht (2013), het WK Hockey (2014) het EK Beachvolleybal en de Grand Départ in Utrecht (2015). Nederland laat zich hierbij van zijn beste kant zien met topprestaties van Nederlandse sporters, maar ook met een uitstekende organisatie van bijkomende Oranjefeesten. Ook de komende jaren staan grote evenementen op de Nederlandse agenda: onder andere het EK Atletiek in 2016, het WK Shorttrack in 2017 en verschillende wedstrijden rond het EK voetbal in 2020.