Benelux-ministers bezoeken Oekraïne
De ministers van Buitenlandse Zaken van België, Nederland en Luxemburg zullen op maandag 23 november een bezoek brengen aan de Oekraïense hoofdstad Kiev. Tijdens het bezoek willen de ministers spreken over de situatie in het land en tegelijkertijd de hervormingen in het land bevorderen. ‘Aan de grenzen van de EU zijn enkele onstabiele situaties. Oekraïne kampt met enorme uitdagingen. België, Nederland, Luxemburg en de EU staan ervoor om Oekraïne hier zo goed mogelijk bij te helpen’, aldus de Belgische minister Didier Reynders voorafgaand aan het bezoek.
Namens Nederland neemt minister Koenders deel aan de reis. Luxemburg wordt vertegenwoordigd door minister Asselborn. Op het programma staan onder meer een overleg met president Porosjenko, premier Jatsenjoek en minister van Buitenlandse Zaken Klimkin. Ook zal worden gesproken met vertegenwoordigers uit het maatschappelijk middenveld.
Verder spreken de drie ministers met de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, die in het oosten van Oekraïne een waarnemingsmissie leidt. Aan die missie nemen momenteel ook twaalf Nederlandse waarnemers deel.
De Benelux-ministers zullen tijdens hun bezoek aan Kiev het belang aankaarten van de uitvoering van het Minsk-akkoord, dat is gesloten om tot een duurzaam politiek vredesakkoord te komen in het oosten van Oekraïne. ‘We leven in een instabiele wereld. Het nakomen van de Minsk-afspraken door alle betrokken partijen is daarom essentieel. Niet alleen Oekraïne heeft belang bij het bereiken van vrede en stabiliteit, ook voor Europa is het belangrijk om rust te bereiken aan de randen van onze Unie’, aldus Koenders. En Asselborn: ‘Ondanks alle moeilijkheden, blijven de afspraken die in Minsk gemaakt zijn essentieel. Het is ons gezamenlijke doel om het conflict te beëindigen.’
Verder zullen de ministers met hun Oekraïense gesprekspartners praten over het aanstaande Nederlandse referendum over het Associatieakkoord tussen de Europese Unie en Oekraïne. Ook zullen de ministers in Kiev spreken met Oekraïners, die hebben gestreden tegen corruptie, voor meer democratie en voor een betere band met de Europese Unie. ‘De gebeurtenissen op het Maidanplein herinneren Oekraïne voortdurend aan de belofte die gemaakt is om hervormingen door te voeren. Die belofte aan de bevolking moet worden ingelost’, aldus Koenders.