Toespraak minister-president Rutte bij netwerkborrel EVO

Toespraak van minister-president Rutte bij de netwerkborrel van verladersorganisatie EVO in Zoetermeer op 5 november 2015.

Dames en heren,

Om te beginnen: van harte gefeliciteerd met 75 jaar EVO. Gefeliciteerd met 75 jaar opleiding en belangenbehartiging voor al die bedrijven die niet zonder een goed draaiende, efficiënte en sterke logistieke sector kunnen.

En wat zag de wereld er 75 jaar geleden anders uit dan nu. Met 5 verschrikkelijke oorlogsjaren voor de boeg. Het zou nog 9 jaar duren voordat de eerste DAF-vrachtwagen van de band rolde. Nog 15 jaar voor de eerste file in ons land, op die zonnige eerste Pinksterdag in 1955. En nog 25 jaar voordat de laatste hondenkar - echt waar - uit het Nederlandse straatbeeld verdween.

Dat klinkt natuurlijk als logistiek uit de Swiebertjetijd. Vergelijk dat eens met de dag van vandaag. In Nederland rijden op dit moment ruim 800.000 bestelauto’s en bijna 65.000 vrachtauto’s rond. Op de Tweede Maasvlakte in Rotterdam arriveren zeeschepen van 4 voetbalvelden lang, 60 meter breed, met 20.000 containers erop. En die worden steeds vaker volautomatisch afgehandeld.

Het is dus nogal een understatement om te zeggen dat logistiek de laatste 75 jaar steeds belangrijker is geworden voor onze samenleving. Overigens niet alleen om ervoor te zorgen dat goederen op de best mogelijke manier bij mensen komen. Maar ook voor de economie als geheel.

We verdienen volgens het CPB zo’n 6% van ons nationaal inkomen heel direct in de logistieke sector. Als je iets breder kijkt, zoals bijvoorbeeld de topsector logistiek doet, dan komt daar een paar procent bij. En direct en indirect is daar ook al snel 10% van onze werkgelegenheid mee gemoeid. Dat is echt gigantisch.

Nu hoef ik u natuurlijk niet uit te leggen in welk razend tempo de wereld van transport en logistiek verandert. Of hoe belangrijk kennis en high tech innovaties zijn voor uw sector. EVO speelt daar zelf een grote rol in. Ik kan dat niet genoeg prijzen, want samen kunnen we ervoor zorgen dat Nederland wereldtop blijft op uw terrein. En dat is precies wat we met de topsector logistiek voor ogen hebben. De overheid die blijft investeren in infrastructuur die klaar is voor de toekomst. Wetenschappers die steeds nieuwe kennis en concepten ontwikkelen. Ondernemers die blijven investeren in innovatie. En die 3 partijen samen, werkend aan dezelfde ambitie: de beste zijn en de beste blijven.

Ik overdrijf niet als ik zeg dat er wereldwijd naar Nederland gekeken wordt voor de slimste logistieke oplossingen. Prachtige voorbeelden daarvan heb ik laatst nog gezien en meegemaakt tijdens onze handelsmissie met de Vlamingen naar Atlanta. Daar ging het onder andere over samenwerking op het terrein van 'physical internet', een revolutionaire manier om containers permanent te kunnen volgen. Of een ander voorbeeld: het Nederlandse softwarebedrijf Ortec dat is ingehuurd om het logistieke proces van frisdrankgigant Coca Cola te optimaliseren. Ik ga niet beweren dat ik als eenvoudige alfa precies snap hoe dat in zijn werk gaat met algoritmes en big data. Maar indrukwekkend is het wel.

Waarmee ik maar zeggen wil, dames en heren, de komende 75 jaar zal de wereld van transport en logistiek, de wereld van EVO, ongetwijfeld weer fundamenteel veranderen. Maar onze gezamenlijke ambitie is en blijft om dan als Nederland nog steeds aan de top te staan. Dat dit nu zo is, danken we niet in de laatste plaats aan EVO. Veel dank daarvoor, heel veel succes in de toekomst en ik blijf graag op u rekenen.

Dank u wel.