Oettinger en Kamp werken aan versnelling Europese ontwikkeling kwantumtechnologie
Europa moet haar vooraanstaande positie op gebied van kwantumtechnologie vasthouden en de opkomende concurrentie uit Azië en de VS het hoofd bieden. Om dit te bereiken werken Europees Commissaris Oettinger (Digitale Economie en Samenleving) en minister Kamp (Economische Zaken) aan een Quantum Manifesto, een gezamenlijke Europese strategie voor de ontwikkeling van kwantumtechnologie. Dit maakten zij bekend tijdens een bezoek aan onderzoeksinstituut QuTech in Delft.
Oettinger en Kamp nodigen alle betrokken partijen in de wetenschap en industrie uit om bij te dragen aan de ontwikkeling van het Europese Quantum Manifesto. Tijdens het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie in de eerste helft van 2016 bespreken de Lidstaten deze strategie. De afronding van deze bespreking is voorzien tijdens een conferentie op 17 en 18 mei in Amsterdam en de daaropvolgende Raad voor Concurrentiekracht.
Wereldwijd is er een technologie wedloop gaande om de eerste werkende kwantumcomputer te ontwikkelen. Onderzoeksinstituut QuTech in Delft is hierin een koploper. Topwetenschappers werken hier samen met internationale high tech bedrijven. Professor Ronald Hanson van QuTechhaalde vorige week het wereldnieuws met een wetenschappelijke doorbraak waarmee kwantum verstrengeling definitief is aangetoond – de basis van de kwantumtechnologie. Vandaag is de formele publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.
De kwantumcomputer maakt gebruik van de bijzondere eigenschappen van kleine deeltjes, zogeheten kwantumbits. Deze deeltjes kunnen een enorme rekencapaciteit leveren, waardoor snel en efficiënt gigantische hoeveelheden data kunnen worden verwerkt en geanalyseerd. Dit kan bijvoorbeeld helpen om de werking van medicijnen op individueel niveau uit te rekenen. Ook de beveiliging van informatie maakt een grote sprong voorwaarts; als kwantumcomputers informatie met elkaar uitwisselen, zal die nauwelijks te onderscheppen zijn.
Het kabinet investeert de komende tien jaar 146 miljoen euro in het Delftse onderzoek naar kwantumtechnologie. In juni sloot het een overeenkomst met de TU Delft, TNO, NWO en Topsector HTSM. Door deze financiële zekerheid kan QuTech ook meer private partijen aantrekken om te investeren in laboratoria en talentvolle wetenschappers. De Amerikaanse chipfabrikant Intel kondigde aan de komende tien jaar in totaal 44 miljoen euro te investeren in QuTech. Ook softwarereus Microsoft steunt QuTech financieel.
Documenten
-
Quantum Manifesto
This Manifesto calls upon Member States and the European Commission to launch a €1 billion flagship-scale initiative in Quantum...
-
Call to accelerate Quantum Technologies across Europe
Hierbij treft u de Call to accelerate Quantumtechnologie in Europa. Deze is vastgesteld door Eurocommissaris Digitale Economie...