Interactie tussen Quality of Place & Quality of Life: de concepten kwaliteit van de leefomgeving en kwaliteit van leven verbonden
Maatschappelijk, beleidsmatig en wetenschappelijk is er veel discussie over de vraag in hoeverre de kwaliteit van leven en kwaliteit van woonomgeving elkaar (over en weer) beïnvloeden. Deze discussie is vooral relevant voor kinderen, aangezien zij meer tijd in de buurt doorbrengen en meer beïnvloedbaar zijn door externe factoren dan volwassenen. Aangezien deze relaties bovendien - bijvoorbeeld onder invloed van de decentralisaties - kunnen veranderen, is er behoefte aan meer inzicht in deze verbanden. Daarom zijn 2 conceptuele modellen ontwikkeld: 1 algemeen model en 1 specifiek over kinderen. De inzichten uit deze modellen worden gebruikt in vervolgonderzoek (door het SCP) naar de relatie tussen sociaal-culturele verschillen tussen buurten en de invloed daarvan op jongeren. Dit onderzoek zal in 2018 verschijnen.
In dit rapport van InFact / RIGO wordt het algemene conceptueel model gepresenteerd. De conclusie is dat de kwaliteit van de woonomgeving van invloed kan zijn op de kwaliteit van leven. Denk aan de invloed van de luchtkwaliteit op de gezondheid. Daarnaast kan ook de kwaliteit van leven van invloed zijn op de woonomgeving. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om de inzet voor verbetering van de buurt.
Aangezien 'leefomgevingskwaliteit' en 'kwaliteit van leven' elkaar over en weer beïnvloeden, is het zeer complex om causale relaties aan te tonen, temeer het daarbij gaat om een groot aantal subthema's die de relatie beslaat. Er is dan ook slechts beperkt inzicht in de mate waarin (aspecten van) de leefomgeving van invloed zijn op (domeinen van) de kwaliteit van leven van mensen die er wonen, en de mechanismen die achter die invloeden schuilgaan. Voor gezondheidsaspecten zijn de relaties veelal beter in beeld. Voor andere relaties is aanvullend onderzoek nodig.