Voorlopige verdeling bijstandsbudgetten 2016 (informatie voor gemeenten)

De voorlopige verdeling van de bijstandsbudgetten 2016 is gepubliceerd. Via onderstaande link is deze te downloaden. Later deze maand zal middels beschikkingen officieel aan gemeenten bekend worden gemaakt wat het voorlopige budget 2016 is. Bij de beschikkingen kunnen er nog minimale verschillen zijn in verband met een laatste technische doorrekening. Een nadere specificatie van de budgetten volgt na deze technische doorrekening.

Voor de verdeling van 2015 is voor het eerst gebruik gemaakt van een nieuw verdeelmodel, het door het Sociaal en Cultureel Planbureau ontwikkelde multiniveau-model. Voor de verdeling van 2016 zijn enkele verbeteringen aangebracht op dit model. Bij dit proces zijn onder andere de VNG, Divosa, de Rfv en verschillende gemeenten betrokken geweest. Het betreft de volgende verbeteringen:

Uitgaven van gemeenten voor dak- en thuislozen en instellingsbewoners worden buiten de objectieve verdeling om gecompenseerd vanuit het beschikbare macrobudget;

De arbeidsmarktindicatoren bevolkingsgroei en het aandeel WW-ontvangers worden toegevoegd;

Er wordt een uitsplitsing gemaakt naar wonend in een sociale huurwoning of in een particuliere huurwoning;

De factoren matig leefbare wijk en netto participatie in de regio worden weggelaten.

Deze verbeteringen brengen logischerwijs budgetverschuivingen met zich mee. De Tweede Kamer is hierover middels een brief geïnformeerd. Zie voor deze brief de link onder dit bericht.

Het voorlopige macrobudget 2016 bedraagt € 5.618,1 miljoen. Dit is een lichte stijging met € 23,0 miljoen ten opzichte van het definitief vastgestelde macrobudget voor 2015 ter grootte van € 5.595,2 miljoen. Een nadere toelichting is te downloaden via onderstaande link. Het budget voor 2016 kan nog worden bijgesteld als gevolg van het gerealiseerde volume en de gerealiseerde prijs in 2015, de effecten van de conjunctuur en Rijksbeleid en de bijstelling voor de loon- en prijsontwikkeling.

De bijstandsbudgetten 2015 worden later deze maand bekend gemaakt. Dit houdt verband met de reproductie van het verdeelmodel 2015 door onderzoeksbureau SEO, waardoor mogelijk nog kleine aanpassingen plaatsvinden. Het definitieve macrobudget 2015 is wel bekend en bedraagt € 5.595,2 miljoen. Dit macrobudget is € 83,2 miljoen hoger dan het voorlopige macrobudget 2015. Dit wordt vooral veroorzaakt door de hoger dan verwachte realisaties van gemeenten aan uitkeringen in 2014, de loon- en prijsbijstelling voor 2015 en effecten van Rijksbeleid.

BBZ 2004

De definitieve budgetten BBZ 2015 en de voorlopige budgetten BBZ 2016 zijn bekend en via onderstaande links te downloaden.