200 jaar Orde van de Nederlandse Leeuw
Op 29 september 2015 is het 200 jaar geleden dat Koning Willem I de Orde van de Nederlandse Leeuw, de tweede, maar oudste civiele Nederlandse ridderorde heeft ingesteld. Na de instelling van de Militaire Willems-Orde (30 april 1815) voor dapperheid, moest er een andere onderscheiding worden ingesteld om ook verdiensten te kunnen belonen voor de Nederlandse staat. Daarom werd op 29 september 1815 bij Koninklijk Besluit nummer 49 de Orde van de Nederlandse Leeuw ingesteld.
Onder de eerste orderidders bevonden zich veel hoofdrolspelers uit het ontstaan van het huidige Koninkrijk. Zo werden twee leden van de Driemanschap, Gijsbert Karel graaf van Hogendorp en Adam Frans graaf van der Duyn van Maasdam, Ridder Grootkruis in de orde. Samen met Leopold graaf van Limburg Stirum hadden zij de leiding van Nederland op zich genomen na het plotselinge vertrek van het Franse leger in 1813. Voormalig raadspensionaris, een soort minister-president van het Nederland voor Napoleon, mr. R.J. Schimmelpennick werd Commandeur in de orde.
Voor de Orde van de Nederlandse Leeuw komen mensen in aanmerking met bijzondere verdiensten van zeer exceptionele aard voor de samenleving. Dat wil zeggen persoonsgebonden, uitzonderlijke prestaties, inspanningen van zeer uitzonderlijke aard of prestaties op basis van bijzondere talenten. Het gaat hier om een puur individuele genialiteit, die echter ook voor de samenleving bijzonder waardevol is gebleken. Trefwoorden zijn ‘uniek’ en ‘uitzonderlijke, zeer veel respect afdwingende prestaties’.
Meer recente voorbeelden van personen die een bijzondere rol hebben gespeeld voor de Nederlandse wetenschap zijn hoogleraar Robert Dijkgraaf en André Kuipers. Daarnaast werden Harry Mulisch en Rutger Hauer geridderd in de orde vanwege zeer bijzondere verdiensten op het terrein van kunst.
Er zijn drie graden binnen deze orde: Ridder Grootkruis, Commandeur en Ridder.
Achtergrondinformatie
Meer algemene informatie over de Orde van de Nederlandse Leeuw en over het Nederlandse decoratiestelsel vindt u op Lintjes.nl. Afbeeldingen in hoge resolutie van Koninklijke onderscheidingen kunt u hier downloaden.