Internationale rol voor Nederland bij aanpak terrorisme

Nederland is sinds zondag medevoorzitter van een internationaal forum dat terrorisme probeert tegen te gaan. Minister Koenders van Buitenlandse Zaken nam in New York, in de marge van de Algemene Vergadering van de VN, het stokje over van zijn Amerikaanse ambtgenoot John Kerry.

In het Global Counterterrorism Forum (GCTF) bespreken 29 landen en de Europese Unie maatregelen en mogelijkheden om terrorisme te bestrijden en gewelddadig extremisme te voorkomen. Die wereldwijde samenwerking is volgens Koenders van groot belang. 'Terrorisme kent geen grenzen. We moeten gezamenlijk optreden tegen degenen die onschuldige mensen onthoofden, ons cultureel erfgoed vernietigen, vrouwen tot slaaf maken en kinderen misbruiken', zei Koenders in een toespraak.

Minister Koenders tijdens een bijeenkomst van het Global Counter Terrorism Forum

Beeld: Ministerie van Buitenlandse Zaken

Deradicalisering

Het forum, een initiatief van de Verenigde Staten, bestaat sinds 2011. Sindsdien zijn er veel beleidsadviezen opgesteld, drie onafhankelijke instituten opgericht en succesvolle maatregelen en andere kennis gedeeld. 'De uitdaging is nu om alles om te zetten in actie', aldus Koenders. 

Nederland wil zich nadrukkelijker richten op het voorkomen van radicalisering en op het ondermijnen van het radicale gedachtengoed. 'De vicieuze cirkel van radicalisering naar gewelddadig extremisme en uiteindelijk terrorisme moeten we doorbreken', aldus de minister. Hij stelt een half miljoen euro beschikbaar aan lokale initiatieven in landen buiten Europa om radicalisering te voorkomen.

Buitenlandse strijders

Volgens de VN zijn er wereldwijd ruim 25.000 buitenlandse strijders (Foreign Terrorist Fighters). Ook Nederland kent dat probleem. Er zijn circa 210 mensen uit Nederland vertrokken naar met name strijdgebieden in Syrië en Irak. Van hen zijn er waarschijnlijk 38 omgekomen omgekomen en circa 35 teruggekeerd. Nederland blijft zich inzetten voor de training van bijvoorbeeld rechters, parlementariërs en advocaten om geradicaliseerden en buitenlandse strijders juridisch beter te kunnen vervolgen.

Co-voorzitterschap

Nederland is de komende twee jaar co-voorzitter van het GCTF, het eerste half jaar samen met Turkije en vanaf volgend voorjaar samen met Marokko. Binnen het forum werkt Nederland samen op diverse onderwerpen, zoals buitenlandse strijders en het voorkomen van radicalisering van jongeren, radicalisering in gevangenissen en het versterken van het justitiële apparaat.

De volgende landen zijn aangesloten bij het GCTF: Algerije, Australië, Canada, China, Colombia, Denemarken, Egypte, EU, Frankrijk, Duitsland, India, Indonesië, Italië, Japan, Jordanië, Marokko, Nederland, Nieuw-Zeeland, Nigeria, Pakistan, Qatar, Rusland, Saoedi-Arabië, Spanje, Turkije, VAE, Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Zuid-Afrika en Zwitserland.