30 miljoen euro versterking voor Nederlandse boeren
Nederlandse varkens- en zuivelboeren kunnen met 29,94 miljoen euro rekenen op een substantieel deel van de beloofde 500 miljoen euro die door de Europese Commissie is aangekondigd om boeren in Europa te ondersteunen. Dat blijkt uit de Raadsvergadering over extra steunmaatregelen in Luxemburg. De Nederlandse eis zelf het geld te kunnen verdelen is ingewilligd. Een ander winstpunt is dat het maatregelenpakket zowel voor de varkens- als de zuivelsector kan worden ingezet.
Vitaal
Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken: 'We hebben een mooi resultaat bereikt voor onze varkens- en zuivelboeren. Laat wel duidelijk zijn: het moet een geldinjectie zijn die de vitaliteit en kwaliteit in de varkenshouderij terugbrengt en de zuivelsector een impuls geeft na het wegvallen van de quota. Boeren er zomaar aanspraak op laten maken lost het probleem niet op. Een structurele verandering is noodzakelijk, die ervoor zorgt dat grillen van de markt kunnen worden weerstaan.'
Concurrerend vermogen
Dijksma spreekt daarom snel met vertegenwoordigers van de sector om te bezien waar het beschikbare geld precies naar toe gaat. Doel van het maatregelenpakket is om de kwaliteit van de sector en het concurrerend vermogen te versterken. Vooral de varkensboeren worstelen met problemen op de markt door het teruglopen van de vraag en een overproductie in de EU. De Russische boycot heeft de situatie verergerd.
Verdeling
De beschikbare gelden zijn onderdeel van de 500 miljoen euro die de Europese Commissie heeft uitgetrokken om boeren te ondersteunen. 420 miljoen euro gaat naar de lidstaten, waarvan Nederland het op drie na hoogste bedrag van de 28 lidstaten heeft ontvangen. De overige 80 miljoen euro gaat onder meer naar promotie (o.a. voor het openen van nieuwe markten) en de private opslag van varkensvlees, magere melkpoeder en kaas.