Thuishulpaanbieders, gemeenten en vakbond slaan handen ineen voor fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden

Aanbieders, gemeenten en CNV Zorg & Welzijn stellen fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden centraal bij de inkoop van huishoudelijke hulp. Samen willen ze voorkomen dat medewerkers en mensen die zorg nodig hebben de dupe worden van teveel nadruk op een zo laag mogelijke prijs. Op verzoek van staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) heeft de Transitiecommissie Sociaal Domein in de persoon van Doekle Terpstra de afgelopen maanden met de betrokken partijen om tafel gezeten om tot deze afspraken te komen.

Van Rijn: "Thuishulpen verdienen fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden. Goede thuishulp, een goed tarief en tegelijkertijd fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden kunnen hand in hand gaan. Er zijn nu al gemeenten waar dat bewezen wordt en vandaag laten alle betrokken partijen zien hoe we daar op zoveel mogelijk plekken voor kunnen gaan."

Terpstra: “Het was een goed proces waarin het belang van de cliënt centraal stond. Gemeenten en aanbieders waren erg bereid met elkaar tot afspraken te komen.”

Vernieuwing, betere kwaliteit

Met de ondertekening van de afspraken bevestigen gemeenten, aanbieders en de vakbond dat de nieuwe zorg- en ondersteuningsverantwoordelijkheden van gemeenten mogelijkheden bieden om te het werk slimmer te organiseren, tegen lagere kosten en met behoud van fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden voor medewerkers. Bijvoorbeeld door diensten als huishoudelijke hulp, begeleiding en in de toekomst verzorging logisch te combineren.

In Rotterdam werkt het al

Dat deze aanpak resultaat oplevert, is al bewezen in Rotterdam. Wethouder Hugo de Jonge, zorgaanbieders en vakbonden hebben daar samen afspraken gemaakt over nieuwe vormen van zorg en ondersteuning, opleiding en scholing en een zorgvuldig inkoopproces. Allemaal voor een prijs die past in het kleinere budget dat Rotterdam daarvoor had dit jaar. Hierdoor bleven banen met fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden behouden voor Rotterdamse medewerkers. En Rotterdammers die zorg nodig hebben, krijgen gemotiveerde competente medewerkers over de vloer

Ondertekenaars

De afspraken zijn maandag ondertekend door zorgaanbieders Cordaan, TSN Thuiszorg, TZorg, Vérian, Vierstroom Hulp Thuis en Zorgkompas, vakbond CNV Zorg & Welzijn en de gemeenten Amsterdam, Breda, Den Haag, Drimmelen, ‘s-Hertogenbosch, Nijmegen, Utrecht, Rotterdam, Tilburg, Zaanstad, Zeist en de samenwerkende regiogemeenten Drechtsteden Alblasserdam, Dordrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht. Namens staatssecretaris Van Rijn gaat Doekle Terpstra in gesprek met andere Nederlandse gemeenten en zorgaanbieders om deze goede voorbeelden ook toe te passen. Het doel is dat zoveel mogelijk gemeenten en zorgaanbieders de werkwijze van de code gaan toepassen.