Herijking nationale politie: meer realisme
De nationale politie krijgt meer tijd. Er komt een grotere focus op de inrichting van de bedrijfsvoering. Ook komt de politie beter in verbinding te staan met het gezag: de burgemeesters en het Openbaar Ministerie. Dat schrijft minister Van der Steur vandaag in een brief aan de Kamer over de herijking van de nationale politie. Er wordt gekozen voor een realistischer tijdpad en ambities. Burgemeesters, het Openbaar Ministerie, de centrale ondernemingsraad en de vakbonden hebben de afgelopen maanden bijgedragen aan deze herijking.
Beeld: ANP/Evert Elzinga
Tweeëneenhalf jaar na de start van de nationale politie is het tijd om de balans op te maken en de reorganisatie bij te sturen. Er is door de nationale politie inmiddels veel bereikt. Er zijn forse stappen gezet bij de vorming van basisteams, districtsrecherches en real-time intelligence centra. Dat geldt ook voor de dienstverlening. Het verder inrichten van de nationale politie vraagt meer tijd. Die tijd wordt nu gegeven. Alleen zo kunnen de doelen van de nationale politie gerealiseerd worden. Die politieorganisatie moet staan voor: een betere dienstverlening aan burgers, efficiënte bedrijfsvoering, betere landelijke samenwerking, betere uitwisseling van kennis en expertise en ruimere mogelijkheden voor het gezag te sturen op de inzet van de politie.
De invloed van het gezag op het beheer op landelijk niveau versterkt. De leden van het zogenaamde artikel 19 overleg (regioburgemeesters, twee burgemeesters uit 100.000-min gemeenten en de voorzitter van het college van PG’s) zullen meer en eerder worden betrokken bij beheers- en beleidsvraagstukken. Ook bij bredere veiligheidsvraagstukken die de taakuitvoering van de politie raken, zullen zij meer worden betrokken dan nu het geval is. Daarnaast moet de kwantiteit en de kwaliteit van de opsporing op een hoger niveau komen. Financieel-economische en cybercrime-specialisten worden versneld geworven.
Er komt meer tijd om de basis op orde te brengen en de personele reorganisatie af te ronden. De korpsleiding gaat meer kaders stellen en strategischer werken. Tegelijkertijd krijgen de politiechefs van de tien eenheden meer verantwoordelijkheid om de resultaten en kwaliteit van hun eenheden waar te maken. De politiechefs krijgen grotere invloed op de bedrijfsvoering, zodat zij zo goed mogelijk kunnen inspelen op de lokale wensen.
Tot slot zijn de financiële prognoses voor de reorganisatie herijkt. Het oorspronkelijk geraamde reorganisatiebudget is opgehoogd van 230 miljoen naar 460 miljoen euro. Deze eenmalige kosten zijn binnen de begroting van de politie verwerkt.