Subsidie voor kenniscentrum in Marokko

Het Nederlands Instituut Marokko, Nimar, krijgt een nieuwe, bredere opdracht waarbij verdieping van de kennis van elkaars samenleving, cultuur en taal centraal staat.

Dat heeft minister Bussemaker (OCW) samen met minister Koenders (BZ) besloten. Het ministerie van OCW stelt €1,8 miljoen beschikbaar, BZ zes ton. Het geld gaat naar de Universiteit Leiden die verantwoordelijk wordt voor het onderzoek en het onderwijs dat het Nimar gaat verzorgen.

‘Met de kennis die het Nimar in huis heeft over de Arabische taal en cultuur kan het instituut een belangrijke rol spelen bij maatschappelijke vraagstukken, waaronder integratie’, aldus minister Bussemaker. Het Nimar kan helpen gezagvol, gematigd islamitisch kader op te leiden dat een tegenwicht biedt aan radicale geluiden binnen de islam. Daarnaast dient het instituut als centrum voor onderwijs en onderzoek in en met Marokko, waar studenten, onderzoekers, docenten maar ook onderwijs- en onderzoeksinstellingen terecht kunnen. ‘Het Nimar is hiermee een aanwinst voor het gehele hoger onderwijs in Nederland’, aldus Bussemaker.

Integratie

Volgens minister Koenders versterkt Nederland met het instituut zijn positie in de Arabische regio. ‘Onderwijs, onderzoek en onderlinge communicatie spelen een belangrijke rol in onze relatie. Het instituut kan bovendien bijdragen aan het slaan van een brug tussen Nederland en Noord-West Afrika, en echt helpen bij integratie, deradicalisering en goede onderlinge verhoudingen.’

De subsidie is voor vier jaar toegekend. Daarna volgt een evaluatie. Het Nimar wordt bijgestaan door een Raad van Advies onder leiding van burgemeester Aboutaleb van Rotterdam.