Ploumen eist aanpak corruptie Benin
Nederland wil dat Benin meer stappen zet om de corruptie met Nederlands ontwikkelingsgeld aan te pakken. Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) sprak vandaag in Benin met president Boni Yayi over de miljoenenfraude bij het ministerie van Water.
Vanwege die fraude schortte Nederland in mei de ontwikkelingsrelatie met de regering van Benin op. Ploumen: 'De regering neemt de zaak gelukkig goed op en is op de goede weg, maar er moet nog meer gebeuren voor we verder gaan met de hulpprogramma’s.'
Hulp aan bevolking
Uit onderzoek begin dit jaar bleek vier miljoen euro Nederlands ontwikkelingsgeld was verdwenen. De Nederlandse opschorting leidde onmiddellijk tot actie van de regering van Benin. Ploumen: ‘De verantwoordelijke minister Kassa werd ontslagen, een unicum voor Benin. Er is een onafhankelijk onderzoek ingesteld en enkele ambtenaren zijn gearresteerd. Maar Benin moet nu wel doorpakken. De verantwoordelijken moeten worden berecht en er moet een goed controlesysteem komen. Daarnaast willen we de verdwenen miljoenen terug, om te gebruiken waarvoor het bedoeld is: hulp aan de bevolking van Benin.’ Tijdens het gesprek met minister Ploumen gaf president Yayi aan zich volledig in te zetten om de relatie met Nederland weer te herstellen.
De Nederlandse stap heeft tot een levendig maatschappelijk debat geleid in Benin. Bovendien besloot de Wereldbank een waterproject van 55 miljoen dollar aan te houden, tot de regering maatregelen zou nemen. Ploumen: ‘De regering hier is vanzelfsprekend zeer geschrokken. En dat moet ook. De hulpprogramma’s staan op het spel en de bevolking van Benin is het slachtoffer. Zij hebben baat bij programma’s die zorgen voor schoon drinkwater en sanitatie. Dat geld moet dus niet in de zakken van corrupte figuren verdwijnen.’ Nederland is de grootste donor in Benin op het gebied van water. Het programma PPEAII heeft een totale omvang van circa 70 miljoen euro (50 van Nederland, 20 van de EU).
Fraudeurs aanpakken
Naast het stopgezette waterprogramma zijn de Nederlandse ontwikkelingsprogramma’s op het gebied van voedselzekerheid en seksuele en reproductieve gezondheid en rechten opgeschort. Voor 2014 was daar ruim 22 miljoen euro mee gemoeid, voor dit jaar is dat 21 miljoen. Daarnaast steunt Nederland in Benin nog een aantal maatschappelijke organisaties. Deze activiteiten lopen gewoon door. Ploumen: 'Het doel van de opschorting is om de fraudeurs aan te pakken. De mensen in Benin zullen we zoveel mogelijk blijven helpen. Maar buiten de overheid om, totdat die zich betrouwbaar toont. En daar zijn gelukkig inmiddels een aantal stappen voor gezet.’