Schippers presenteert voortgangsrapportage ‘Kwaliteit Loont’
Minister Edith Schippers (VWS) heeft begin dit jaar een actieplan met 21 acties gepresenteerd om te komen tot kwalitatief betere zorg die betaalbaar blijft. Kern van de maatregelen is dat het voor patiënten, zorgverleners en verzekeraars lonender wordt om te kiezen voor de beste zorg. Vandaag heeft zij de eerste voortgangsrapportage aan de Tweede Kamer gezonden.
Contracteren op kwaliteit
Minister Schippers wil zorgverzekeraars bewegen om in de contracten die zij afsluiten met zorgaanbieders meer aandacht te besteden aan de kwaliteit van de zorg. Zo wordt het voor zorgverzekeraars aantrekkelijker gemaakt om zich specifiek te richten op ouderen en chronisch zieken in plaats van op jonge gezonde mensen. In een wetsvoorstel dat in het voorjaar ter consultatie heeft voor gelegen, wordt het zogenaamde macrobeheersingsinstrument (MBI) zo aangepast dat het meer gericht kan wordt op niet-gecontracteerde zorg. Ook zijn maatregelen genomen om de betrouwbaarheid van vergelijkingssites te verbeteren en vraagt de minister de NZa op te treden tegen verzekeraars die het basispakket en de aanvullende verzekering als één verzekering presenteren.
Sterkere positie verzekerde
Om de positie van verzekerden te versterken wordt ten eerste ingezet op verbetering van het inzicht in kwaliteit van zorg en zorgpolissen van verzekeraars. In het ‘Jaar van de Transparantie’ zijn 30 aandoeningen geselecteerd waarbij door alle partijen samen ingezet wordt op permanente verbetering van de beschikbare informatie voor patiënten. Ook moeten zorgverzekeraars meer inzicht geven in de hun zorgpolissen en de criteria waarop zij zorgaanbieders contracteren. Dit is inmiddels in regelingen vastgelegd. De eerste verbeteringen in het klantvriendelijker maken van het meldpunt bij de NZa zijn doorgevoerd en er is wetgeving in voorbereiding om de rol van verzekerden binnen zorgverzekeraars te versterken.
Betere kwaliteit zorg
Er is een wet in voorbereiding die zorgaanbieders in de geestelijke gezondheidszorg verplicht een kwaliteitsstatuut te hebben. Ook is een pilot afgerond waarin de IGZ strenger heeft gelet op nieuwe zorgaanbieders. Op basis van de ervaringen uit deze pilot heeft de minister onder andere aangekondigd te komen met een meldplicht voor nieuwe toetreders. Dit wordt ook gebruikt voor de totstandkoming van een Landelijk register zorgaanbieders. Ook heeft minister Schippers eerder dit jaar aangekondigd op een andere manier naar het basispakket te kijken. Om te bepalen of een medische behandeling in het basispakket zit moet niet alleen gekeken worden naar de behandeling an sich, maar meer naar de patiënt die de behandeling nodig heeft.
Meer evenwicht in de sector
Het toezicht in de zorg wordt versterkt door taken over te hevelen van de NZa naar de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Tegelijkertijd wordt de capaciteit bij de NZa extra vergroot. Ook komt er geschillen tussen zorgverzekeraars en aanbieders in de contraceteringsfase een aparte geschillencommissie. Het doel is om voor 1 april 2016 een onafhankelijke geschillencommissie operationeel te hebben. De NZa bekijkt momenteel welke van de huidige Good Contracting Practices voor de eerstelijnszorg omgezet kunnen worden in bindende regels. Ook komt er meer ruimte voor innovatieve contracten tussen zorgverzekeraars en zorgaanbieders. Schippers wil de wet zo aanpassen dat er meer ruimte ontstaat om zelf afspraken te maken over verschillende prestaties.
Bekijk de onderstaande Kamerbrief voor een volledig overzicht van de voortgang op alle 21 acties.