Geen akkoord met Griekenland

De Eurogroep heeft zaterdag 27 juni geen overeenkomst met Griekenland kunnen bereiken over het laatste deel van het huidige leningenprogramma dat afloopt op dinsdag 30 juni. De Griekse regering heeft de onderhandelingen afgebroken. Het uitgangspunt van de Eurogroep was dat een overeenkomst geloofwaardig moest zijn voor de toekomst van Griekenland en voor de eurozone als geheel. 

Nederland heeft in de Eurogroep steeds vastgehouden aan de lijn dat Griekenland z'n eerder gemaakte afspraken over ombuigingen en hervormingen zou moeten nakomen. Daarbinnen heeft de eurogroep  de nieuwe Griekse regering op 20 februari 2015 flexibiliteit geboden om die afspraken nader in te vullen. Dit betekende concreet dat er rekening werd gehouden met de recent verslechterde omstandigheden in Griekenland en gaf de mogelijkheid om enige maatregelen uit het Memorandum of Understanding te vervangen door alternatieve - gelijkwaardige - maatregelen. De betrokken instituties - het IMF, de Europese Centrale Bank en de Europese Commissie - hebben de afgelopen maanden intensief onderhandeld, maar dit heeft uiteindelijk niet geleid tot een overeenkomst. 

Staatssecretaris Wiebes: "Het is heel zorgelijk en jammer dat de Griekse regering de onderhandelingen heeft afgebroken. De Eurogroep heeft er alles aan gedaan om Griekenland op een voor alle partijen verantwoorde manier te helpen. Maar een deadline is een deadline en afspraak is afspraak".

Op dinsdag 30 juni loopt het Griekse leningenprogramma af. Dit betekent dat Griekenland na die datum geen aanspraak meer kan maken op steun uit het tweede hulpprogramma uit het Europese noodfonds. 

De eurozone staat er steviger voor dan een aantal jaren geleden. Begrotingen zijn op orde gebracht, voorheen zwakke landen hebben flink hervormd, er is een permanent noodfonds voor landen in problemen en een bankenunie zorgt ervoor dat belastingbetalers niet meer opdraaien voor banken in problemen. Nationale en Europese autoriteiten zullen alles doen wat nodig is om deze stabiliteit in de eurozone te waarborgen.