Bestrijding exotische muggen wordt Rijkstaak
De bestrijding van de ongewenste invoer en vestiging van exotische muggen in Nederland, zoals de tijgermug, moet in de toekomst onder verantwoordelijkheid van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport komen. De uitvoering, het toezicht en handhaving komt in handen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Dat schrijft minister Edith Schippers in een brief aan de Tweede Kamer. Nu zijn gemeenten nog verantwoordelijk voor de aanpak van exotische muggen wanneer deze in Nederland worden aangetroffen. Exotische muggen kunnen infectieziekten overbrengen zoals chikungunya en dengue (knokkelkoorts). Tot nu toe is dat in Nederland overigens niet voorgekomen.
Nieuwe rolverdeling
Eitjes van exotische muggen kunnen meekomen met de import van gebruikte banden uit tropische gebieden waar deze muggen vóórkomen. Omdat bedrijven - die handelen in gebruikte banden uit deze risicogebieden - de banden door heel Nederland verplaatsen, is er sprake van een gemeenteoverschrijdend probleem. De afgelopen tijd is met gemeenten en betrokken partijen het huidige beleid geëvalueerd. Hieruit blijkt dat gemeenten andere afwegingen maken over effectieve te nemen maatregelen dan minister Schippers wenselijk vindt in het kader van de volksgezondheid. De minister wil daarom een nieuwe rolverdeling waarbij een centrale aanpak bij het ministerie van VWS komt te liggen, uitgevoerd door de NVWA. De Vereniging Nederlandse Gemeenten en GGD GHOR Nederland delen deze mening.
Preventieve maatregelen
Sinds 2013 is er een convenant met de bandensector gesloten om ongewenste invoer van exotische muggen, zoals de Aziatische tijgermug, bij bandenbedrijven te voorkomen. Uit inspectieresultaten van de NVWA blijkt dat bedrijven, waar larven of muggen worden aangetroffen, niet alle preventieve maatregelen uit het convenant nakomen. Door deze maatregelen wettelijk te verankeren, wil Schippers de NVWA de mogelijkheid geven bij gebleken nalatigheid te handhaven. De kosten voor het nemen van noodzakelijke maatregelen kunnen in dat geval op de ondernemer worden verhaald. Tot de wetswijziging rond is, wordt het bestaande convenant met de gebruikte bandensector verlengd. Handhaving vindt in de tussentijd plaats in overleg met betrokken gemeenten en de NVWA.