Toespraak van minister Schippers bij het Landelijk full contact vechtsportsymposium.
Toespraak van minister Schippers (VWS) bij het Landelijk full contact vechtsportsymposium op 24 juni 2015 te Amsterdam.
Beste mensen,
Respect en discipline. Eer.
Fysieke én mentale kracht. Dat hoort er allemaal bij.
Wat heeft u een geweldige sport.
En wat hebben wij grote toppers!
Lucia Rijker, Marloes Coenen, Ernesto Hoost, Sem Schilt, Peter Aerts, Andy Sauer, Rico Verhoeven, Remy Bonjasky. Ik kan ze niet allemaal noemen want de lijst is ontzettend lang. De afgelopen 40 jaar is er een echte vechtsportcultuur in ons land opgebouwd. Er is gewerkt aan een traditie.
En de meeste Nederlanders weten dat niet, of zien het niet. Dat onze kampioenen, hun trainers en coaches geweldige prestaties neerzetten. Dat ze in het buitenland groot respect krijgen. En dat ze zelfs een heldenstatus hebben.
De vechtsport heeft een groot imagoprobleem.
En het is nog groter dan ik dacht. Toen ik vorige week op werkbezoek was hoorde ik dat een topvechter zich een tijdje schaamde om te vertellen dat hij een K1 winnaar is. Dat is ontzettend jammer.
Want zo’n titel: dat weet u allemaal: daar zitten heel wat trainingsuren in. ‘Bloed, zweet en tranen’, om maar met Andre Hazes te spreken.
En als je keihard hebt gewerkt dan wil je ook graag waardeerding voor het resultaat.
Onze topvechters verdienen onze support, een podium, en Nederlands publiek.
Voor hen persoonlijk! En voor de samenleving.
Want vechtsport kan een grote emanciperende werking hebben en een bindende rol spelen. Het kan het verschil maken in een mensenleven.
Kinderen die gepest worden bijvoorbeeld, kunnen met vechtsport hun eigenwaarde terugvinden.
Jongeren op een kruispunt, u kunt ze helpen de juiste afslag te nemen.
Vrouwen die zich bedreigd voelen weerbaarheid laten opbouwen. Of vrouwen die hun eigen kracht willen leren kennen. Niet alleen fysiek, maar juist ook mentaal.
Die persoonlijke ontwikkeling, daar liggen de wortels van de vechtsport.
Coaches en trainers, u bent de belangrijkste ambassadeurs van uw sport. U kunt ouders laten zien dat zij hun kinderen met een gerust gevoel naar de vechtsportschool kunnen sturen. Omdat het er veilig is. Omdat het sociale klimaat goed is. Omdat het leuk is, gezond en bijdraagt aan de ontwikkeling van kinderen en jongeren.
Het respect dat vechtsporters in de ring voor elkaar hebben, zou er ook moeten zijn in de wereld daaromheen van promotors en organisatoren, gemeenten en bonden.
Natuurlijk, dat respect moet je verdienen. En daarvoor moet je elkaar opzoeken en voor elkaar open staan. Ik ben heel blij dat er een beweging op gang is gekomen. Toenadering en gesprek. Tussen de vechtsportwereld en de overheid. En NOC*NSF.
Maar ook in de vechtsportwereld zoeken de organisatoren, kaderleden van bonden en sportscholen, ringartsen en trainers elkaar op. Om naar oplossingen te zoeken. Om te kijken hoe een aantal hardnekkige zaken nu echt aangepakt kan worden.
Bijvoorbeeld om te voorkomen dat kinderen elkaar onherstelbare schade toe te brengen. Om 1 kwaliteitssysteem toe te passen, om eenduidige afspraken te maken met gemeenten, om veilige evenementen te organiseren, en vooral om naar elkaar toe te groeien.
Maar dat lukt alleen als u het samen doet. Als u met 1 mond spreekt, elkaar blijft opzoeken, samen een veilig en pedagogisch verantwoord vechtsportklimaat realiseert.
Door het positieve te benadrukken, maar ook door het negatieve te benoemen en aan te pakken. Dat laat u heel mooi zien in het plan van aanpak dat u heeft ontwikkeld. Ik weet zeker dat het imago van uw sport een enorme boost kunt geven. Dat ouders hun kinderen durven laten trainen. De buurtsportcoach kan helpen om kinderen en hun ouders te verwijzen naar goede sportscholen. Hij - of zij - kan laten zien dat vechtsporten bijdragen aan fysieke mentale ontwikkeling en veiligheid.
Ik zie ontzettend veel mensen, tijdens mijn werkbezoek vorige week, bijvoorbeeld. Maar ook hier vandaag, die daaraan willen bijdragen. Mensen die Nederland de positieve kant van de vechtsport willen laten zien. Die bereid zijn de rotte appels eruit te halen.
U bent de positieve ambassadeurs en die hebben we keihard nodig. Net als goede sponsors voor evenementen. Zo kan de sport aantrekkelijk worden voor een breder publiek. Dat is voor onze talenten belangrijk, voor de samenleving en de economie, want vechtsport kan een heel goed exportproduct zijn.
Beste mensen,
Een vechter staat op eigen benen in de ring, maar doet het niet alleen. Een team van trainers, coaches, verzorgers werkt samen om tot grote successen te kunnen komen. En op die weg zijn er obstakels. Dat zien we in elke topsport.
Verschillen van mening, ego’s. En toch gaan zij samen voor de winst.
De vechtsport heeft ook zo'n topteam nodig.
Ik wil de werkgroep van Burgemeester van der Laan bedanken voor het werk. De plannen liggen er. Met een toekomstvisie op goede sportscholen met een keurmerk. Mooie evenementen. Scherpe kwaliteitseisen. Een autoriteit. U heeft de aandacht.
Nu komt het er op aan. Klaar met praten, nu komt het aan op doen. Op keuzes maken. We zijn klaar met onenigheid, met criminaliteit, met de versnippering, het maakt de sport kapot. We willen professionaliseren, volwassen worden en we willen dat deze snel groeiende sport eerlijk, netjes en schoon is.
Sta op als 1 team voor uw sport. En laat iedereen zien hoe mooi het is en wat het voor mensen kan betekenen.
Laat vandaag een keerpunt zijn zodat iedereen kan genieten van deze mooie sport!
Ush!