Koenders: investeren in nieuwe energiepartners
Nederland en Europa moeten volgens minister Koenders (Buitenlandse Zaken) meer investeren in relaties met nieuwe spelers op de energiemarkt en de bestaande relaties versterken. ‘Energiediplomatie wordt de komende jaren steeds belangrijker om onze gastoevoer te diversifiëren’, aldus de minister. De EU-ministers spraken vandaag in Luxemburg over energiediplomatie. Dit is een onderdeel binnen de doelstellingen van de Energie Unie.
Koenders gaat onder meer de banden met landen in Noord Afrika en Centraal Azië en in het Midden-Oosten aantrekken. Ook goede relaties met doorvoerlanden als Oekraïne en Turkije en met buurlanden ten oosten en zuidoosten van de EU, kunnen helpen om de afhankelijkheid van Rusland als energieleverancier verminderen. Daarnaast wil Koenders nauwer optrekken met de VS en China als het gaat om energie.
Momenteel is Rusland de grootste energieleverancier voor Europa. ‘De crisis in Oekraïne laat zien dat politiek en energie soms nauw verweven kunnen zijn: er waren moeizame onderhandelingen nodig om afgelopen winter Russisch gas ongehinderd naar Oekraïne te krijgen’, zegt Koenders. ‘Je moet er niet aan denken dat de EU in een soortgelijke situatie terechtkomt. Daarom is afhankelijkheid van Rusland voor de EU op langetermijn zeer onwenselijk, juist omdat we de komende decennia steeds afhankelijker gaan worden van import. We moeten zorgen dat we meerdere bronnen hebben en niet op één paard blijven wedden.’
Koenders is dan ook te spreken over de Energie Unie waarover de EU begin dit jaar naar buiten trad. ‘De koers is uitgezet. Het is nu van belang om ook stevig door te varen’, stelt de minister. Hij hoopt op een stroomversnelling als het gaat om het voltooien van de interne, Europese energiemarkt, het vergroten van de eigen energieproductie met hernieuwbare energie en het verminderen van de energievraag door energie te besparen.
Volgens de minister is de manier waarop we onze energievoorziening regelen en beschermen één van de grootste politieke kwesties van onze tijd. Volgens hem zal de nabije toekomst meer en meer worden bepaald door energie, duurzaamheid en klimaatverandering.
Ook zal energie vaker worden ingezet als politiek drukmiddel, zeker nu geopolitiek weer terug is op het toneel. Koenders stelt dat alles op alles moet worden gezet om dit te voorkomen. ’Het is in het belang van iedereen dat we ons verzetten tegen de inzet van energie als politiek middel.’