Van Rijn spreekt verstrekkers van alcohol en tabak aan op teleurstellende naleving leeftijdsgrens

Jongeren kunnen veel te makkelijk aan alcohol en sigaretten komen. Dat blijkt uit onderzoek dat staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) heeft laten doen naar de naleving van de leeftijdsgrens voor alcohol en tabak. Over de hele linie is de naleving in onder meer slijterijen, horeca, tabakspeciaalzaken, sportkantines en supermarkten slechter dan het jaar ervoor.

“De cijfers zijn mogelijk beïnvloed door de leeftijdsgrensverhoging, maar toch vind ik de resultaten ronduit teleurstellend en dat is eigenlijk nog zwak uitgedrukt”, reageert Van Rijn. Er wordt te weinig naar een ID gevraagd en als dat wel gebeurt, wordt er toch nog vaak alcohol geschonken of tabak verkocht aan jongeren onder de 18 jaar. “Alcohol en roken onder de 18 is niet normaal. Dat vinden de verkopende partijen gelukkig zelf ook. Dus dat wil ik dan ook graag in de nalevingscijfers terugzien en niet alleen in het gebruik van het NIX18-logo op balie- en deurstickers.”

Van Rijn wil verklaring

De staatssecretaris heeft verschillende verantwoordelijke partijen gevraagd om de naleving substantieel te verbeteren. Hij wil concrete maatregelen zien, voorzien van een tijdspad. Betrokkenen hebben aangegeven de verantwoordelijkheid daarvoor te willen nemen en komen op korte termijn met voorstellen. Ook spreekt Van Rijn met enkele bestuurders van gemeenten en de VNG. Hij roept hen op de handhaving aan te scherpen. Gemeenten spelen namelijk een belangrijke rol bij de handhaving van de Drank- en Horecawet. Wanneer gemeenten nooit boetes uitdelen of andere sancties inzetten tegen verstrekkers, gaat er geen enkele dreiging van uit. Het gevolg kan zijn dat verstrekkers minder hun best doen.

In 2016 volgt een zelfde onderzoek naar de naleving. Deze uitkomsten wegen zwaar mee in de evaluatie van de Drank- en Horecawet. Hierna wordt besloten welke extra maatregelen nodig zijn.

Tabaksverkoop

Het onderzoek naar de leeftijdsgrens voor alcohol is ook in 2011 en 2013 uitgevoerd. Voor tabak is een dergelijk onderzoek voor het eerst uitgevoerd. Niettemin zijn deze cijfers ook zeer matig. Weliswaar is het aantal jongeren onder de 18 dat tabak koopt niet hoog, slechts 4% van de 14/15- jarigen koopt nog wel een tabaksproducten voor zichzelf of anderen, maar als zij dat doen, slagen ze er wel vaak in. Van Rijn zal met de NVWA een plan voor verscherpte handhaving opstellen om de pakkans bij de verkoop van tabak aan jongeren te vergroten. Als de cijfers bij herhaling van het onderzoek in 2016 geen verbetering laten zien, worden extra maatregelen genomen. In de tussentijd gaat Van Rijn ervoor zorgen dat de kennis over schadelijkheid van roken en meeroken beter landt bij mensen en vooral ouders. Dit kan bijdragen aan het draagvlak voor eventuele extra maatregelen.