Nederland verlengt bijdrage aan strijd tegen ISIS
De ministerraad heeft besloten de militaire deelname aan de strijd tegen ISIS en aan de VN-missie in Mali met een jaar te verlengen. Dit liet minister-president Rutte weten na afloop van de ministerraad.
De Nederlandse deelname aan de coalitie tegen ISIS loopt tot 1 oktober 2015. Rutte: ‘Na 1 oktober zetten we de deelname aan de luchtcampagne voort met vier F-16’s, ondersteund door ongeveer 200 militairen. Ook blijven we met totaal 130 militairen bijdragen aan training van de Iraakse strijdkrachten.’ De huidige Nederlandse bijdrage van ongeveer 450 militairen aan de VN-missie in Mali loopt tot eind 2015. Deze wordt nu verlengd tot eind 2016.
Huis ten Bosch
Ook heeft het kabinet besloten de renovatie van Huis ten Bosch in één keer uit te voeren in plaats van gefaseerd. ‘Dat is doelmatiger en goedkoper,’ aldus Rutte. ‘Uit technische onderzoeken gebleken dat de bouwkundige staat van het gebouw slechter is dan gedacht. Daarnaast blijkt dat renovatie van het middendeel en de Haagse vleugel binnen 10 jaar moet worden uitgevoerd.’ De meerjarige kosten zouden daarmee uitkomen op €73,5 miljoen in totaal. Renovatie van het hele paleis in één keer wordt geraamd op €59 miljoen.
Belastingherziening
Verder heeft de ministerraad teruggeblikt op de start van de gesprekken met Tweede Kamerfracties over de belastingherziening. Een gesprek op woensdagavond verliep volgens Rutte in een constructieve sfeer. ‘Op grond van dat gesprek hebben we er als kabinet vertrouwen in dat na het debat voldoende partijen, met tezamen een werkbare meerderheid in de Eerste Kamer en Tweede Kamer, vertrouwelijk door willen praten met als doel tot een akkoord te komen.’
Griekenland
Ten slotte heeft het kabinet stilgestaan bij de situatie rond Griekenland. Rutte sprak van een ‘somber beeld’, nadat gisteren in de eurogroep geen akkoord is bereikt. Op maandag wordt verder gepraat, als de eurogroep opnieuw bijeenkomt. Voor maandagavond is ook een eurozonetop voorzien. Rutte: ‘Die bijeenkomsten kunnen alleen slagen als de Griekse regering gaat bewegen. Dat betekent dat Griekenland een pakket maatregelen moet accepteren dat recht doet aan de afspraken die op 20 februari in de eurogroep zijn gemaakt. De bal ligt echt op de helft van Griekenland.’