Overheid zet door in gezamenlijke aanpak criminele motorbendes
Het Rijk, gemeenten, politie, Openbaar Ministerie (OM) en de Belastingdienst treden als één overheid op tegen criminele motorbendes. De samenwerkende partners zijn vastbesloten om door te gaan in de aanpak van criminele motorbendes. Het aantal opsporingsonderzoeken met betrekking tot criminele motorbendes is afgelopen jaar ongeveer verdubbeld. Ook zijn twee keer zoveel clubhuizen van motorbendes het afgelopen jaar gesloten of is de vestiging afgewend.
Dat blijkt uit de Integrale landelijke voortgangsrapportage Outlaw Motorcycle Gangs (OMG’s), die minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De gezamenlijke aanpak van de criminele motorbendes is volgens Van der Steur succesvol, maar wel een zaak van lange adem. Voor grensoverschrijdende problemen, zijn ook grensoverschrijdende oplossingen nodig. Van der Steur wil de samenwerking met buurlanden daarom verder versterken.
Outlawbikers behoren niet tot gewone motorclubs die Nederland rijk is. Recente ontwikkelingen in Limburg laten zien dat OMG’s nog steeds betrokken zijn bij ondermijning, intimidatie, bedreiging en criminele activiteiten. Door de integrale aanpak sluit het net zich verder rond de criminele motorbendes: met strafrechtelijk optreden, het opsporen van crimineel verkregen vermogen en bestuurlijk ingrijpen. Daarnaast heeft het OM aangegeven te zullen onderzoeken of een OMG civielrechtelijk verboden kan worden.
Strafrechtelijke onderzoeken
Sinds de start van de programmatische aanpak van motorbendes zijn in de periode januari 2012 tot maart 2015 in totaal 562 verdachten gehoord in opsporingsonderzoeken die hebben geleid tot 308 strafzaken. Het OM telt in een inventarisatie naar zware en (internationaal) georganiseerde misdaad door (leden van) OMG’s 150 lopende en afgeronde opsporingsonderzoeken. Dat betekent bijna een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. Toen stond de teller op 88 strafrechtelijke onderzoeken.
Bestuurlijk optreden
Naast het optreden van politie en OM, pakt ook het bestuur OMG’s straffer aan. Zo zijn sinds 2012 zijn 177 clubhuizen of pogingen tot vestiging van een honk bekend. Daarvan zijn 113 bestuurlijk aangepakt, op grond van bijvoorbeeld overtreding van de Drank- en horecawet of strijdigheid met een bestemmingsplan. Van de 177 clubhuizen zijn er tot nu toe 87 clubhuizen gesloten of pogingen tot vestiging afgewend. Dat is een verdubbeling ten opzichte van de 43 clubhuizen een jaar geleden.
In de zoektocht naar een clubhuis ziet het lokaal bestuur en politie ook dat motorbendes proberen door intimidatie of andere drukmiddelen cafés over te nemen. Landelijk zijn hiervan ruim 70 cafés en 3 uitgaansgebieden in beeld gekomen, tegen 39 vorig jaar. Enkele horecagelegenheden zijn gesloten of nog niet geopend, omdat de vergunning door de gemeente is geweigerd. In een aantal gevallen loopt er bijvoorbeeld nog een boekenonderzoek van de Belastingdienst.
Verder is de Belastingdienst in samenwerking met het OM en de politie meer bedreven in het aanpakken van windhappers onder motorbendeleden en het integraal afpakken van crimineel verkregen vermogen. Tot en met eind 2014 liepen er 54 onderzoeken naar mogelijke windhappers die dachten dat ze zich van alles konden permitteren met zwart geld. Een jaar geleden ging het nog om 37 onderzoeken.
Documenten
-
Aanbieding voortgangsrapportage OMG's en enkele andere kwesties m.b.t. OMG's
Minister van der Steur (VenJ) stuurt de 'voortgangsrapportage Outlaw Motorcycle Gangs (OMG’s) en enkele andere kwesties met...
-
Integrale landelijke voortgangsrapportage Outlaw Motorcycle Gangs (OMG’s) juni 2015
De betrokkenheid bij criminele en ondermijnende activiteiten door outlaw motorcycle gangs (OMG’s) in combinatie met toegenomen...