Koenders: Meer dan ooit inzetten voor respect en recht voor ieder mens
‘Wereldwijd mensenrechten beschermen is niet het afvinken van lijstjes of het plichtmatig voorlezen van verklaringen. Het mag geen rituele dans zijn, maar moet daadwerkelijk ten goede komen aan de slachtoffers van mensenrechtenschendingen.’ Dit schrijft minister Koenders (Buitenlandse Zaken) in de Mensenrechtenrapportage 2014 die hij vandaag naar de Kamer stuurde. De rapportage geeft een overzicht van de buitenlandse activiteiten van het kabinet in 2014 op het gebied van de mensenrechten.
De huidige internationale ontwikkelingen en impact hiervan op mensenrechten stellen Nederland voor nieuwe uitdagingen, aldus Koenders. De grote aantallen burgers die door interne of regionale conflicten zijn geraakt en de extreme vormen van geweld waarmee dat gepaard gaat, zijn overweldigend. Maar ook in veel landen zonder conflict staan mensenrechten zwaar onder druk. De ruimte voor maatschappelijke organisaties en kritische stemmen wordt ingeperkt, mensenrechtenverdedigers worden bedreigd, en daders van gewelddadige aanvallen en moorden op journalisten worden niet vervolgd.
Koenders: ‘Juist nu is het van belang ons met meer vastberadenheid dan ooit in te zetten voor respect en recht voor ieder mens, zoals genoemd in de mensenrechtenbrief van het kabinet van juni 2013. Door dialoog en samenwerking zetten we ons in om de universaliteit van mensenrechten overal ter wereld daadwerkelijk invulling te geven.’
Nederland heeft zich in 2014 actief ingespannen om wereldwijd mensenrechten te bevorderen. Zowel in het rechtstreekse contact met landen als in internationale organisaties is ingezet op prioriteiten: mensenrechtenverdedigers, gelijke rechten voor LHBT’s, gelijke rechten voor vrouwen, ernstigste schendingen (inclusief marteling en doodstraf), vrijheid van meningsuiting en internetvrijheid, vrijheid van godsdienst en levensovertuiging, mensenrechten en ontwikkeling, en mensenrechten en bedrijfsleven.
Om concrete resultaten te bereiken heeft Nederland meer samenwerking gezocht met verschillende partners op verschillende niveaus. Vaak ook juist met niet-westerse partners, omdat zij met kennis van de lokale context en gevoeligheden vaak beter weten hoe mensenrechtenonderwerpen daar zinvol kunnen worden benaderd.
Nederland werkt op mensenrechtengebied verder vooral veel samen met de Europese Unie, en in de Raad van Europa, de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, en de Verenigde Naties. De belangrijkste instrumenten die Nederland ter beschikking staan voor de bevordering van mensenrechten zijn de ambassades, de mensenrechtenambassadeur en het Mensenrechtenfonds. Mensenrechten zijn ook een belangrijk aandachtspunt tijdens bezoeken van Nederlandse bewindslieden.