Nederland bezorgd over electoraal geweld Burundi
Nederland is bezorgd over het geweld bij demonstraties in Bujumbura na de kandidaatstelling van de zittende president Nkurunziza. Nederland roept met andere landen op tot terughoudendheid, zowel bij de autoriteiten als bij de demonstranten.
De sluiting van het onafhankelijke radiostation Radio Publique Africaine en de arrestatie van mensenrechtenverdedigers druist in tegen de vrijheid van meningsuiting. De geloofwaardigheid van de verkiezingen is hiermee in het geding, aldus de ministers Koenders (Buitenlandse Zaken) en Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking).
De ministers hebben teleurgesteld gereageerd op het besluit van zaterdag 25 april van de regerende partij in Burundi, de CNDD-FDD, om president Pierre Nkurunziza naar voren te schuiven als kandidaat voor de presidentiële verkiezingen in juni dit jaar. De president stelt zich daarmee kandidaat voor een derde termijn. ‘Ik onderstreep het belang dat Nederland hecht aan het akkoord van Arusha, dat Burundi uit een langdurige burgeroorlog heeft gehaald en dat de basis vormt voor toekomstige vrede, stabiliteit en welvaart. Ik betreur daarom het besluit van de CNDD-FDD om geen acht te slaan op de bepaling in dit akkoord dat een president maar twee termijnen mag dienen”, aldus minister Koenders.’
Minister Ploumen voegt hieraan toe dat Nederland grote waarde hecht aan vreedzame, eerlijke, geloofwaardige en inclusieve verkiezingen. ‘Dat proces blijven we steunen. Zulke verkiezingen zijn een noodzakelijke stap in het hard bevochten democratiseringsproces waar de bevolking van Burundi recht op heeft. Maar Nederland zal niet schromen zich te bezinnen over de hulp aan de Burundese autoriteiten als zij dit onmogelijk maken.’
De ministers roepen alle partijen op geen geweld te gebruiken en samen te streven naar dialoog en consensus. Nederland is bereid, samen met de meest betrokken partners, gerichte maatregelen te nemen tegen personen en groepen die het verkiezingsproces dwarsbomen en die aanzetten tot of deelnemen aan geweld.