Nederlands reddingsteam naar Nepal
Nederland stuurt een expertteam naar Nepal om te helpen bij het zoeken naar slachtoffers van de aardbeving die het land trof. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in overleg met de ministeries van Veiligheid en Justitie en Defensie besloten. Nederland komt hiermee tegemoet aan een hulpverzoek van de Nepalese overheid en de Verenigde Naties. Het land is gisteren getroffen door een van de zwaarste aardbevingen in meer dan 80 jaar, met ruim 2000 (bevestigde) dodelijke slachtoffers en enorme schade als gevolg. De autoriteiten vrezen dat het dodental nog verder zal stijgen. De aardbeving trof het arme Zuid-Aziatische land op slechts 77 km afstand van de zeer dichtbevolkte hoofdstad Kathmandu. Steden en dorpen die dicht bij het epicentrum liggen, zijn moeilijk bereikbaar. De kracht van de beving was dusdanig, dat het tot in buurlanden India, China en Bangladesh tientallen dodelijke slachtoffers heeft gemaakt. Hulpoperaties in de getroffen gebieden komen langzaam op gang.
Minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking): 'Er speelt zich in Nepal een verschrikkelijk drama af; mensen zijn dakloos en verkeren in onzekerheid over hun geliefden. We willen graag helpen om zo snel mogelijk zo veel mogelijk mensen onder het puin vandaan te halen. Onze hulpverleners hebben heel veel ervaring en zijn meteen inzetbaar.' Het Nederlandse Urban Search and Rescue team (USAR.nl), bestaande uit 62 Nederlanders en 8 honden, is gespecialiseerd in het zoeken en redden van personen die onder puin en wrakstukken zijn bedolven. Het team maakt deel uit van een bredere EU-reddingsoperatie. De teamleden zijn in hun dagelijks werk verbonden aan brandweer- en ambulancediensten, de nationale politie en defensie, en bestaan uit o.a. zoek- en reddingspersoneel, verpleegkundigen en artsen, speurhondengeleiders en bouwkundigen.
Vanavond om 20:00 uur vliegt het Nederlandse team met een transportvliegtuig van het ministerie van Defensie (KDC10) naar Kathmandu. Ook zal het Nederlandse vliegtuig vijf ton aan hulpgoederen vervoeren voor de noodhulporganisatie Artsen zonder Grenzen. Morgenochtend om 04:00 uur (Nederlandse tijd) zal het team ter plaatse zijn en onmiddellijk de werkzaamheden starten. Het succes van het redden van slachtoffers schuilt vooral in de eerste dagen na een aardbeving. In grote delen van de getroffen gebieden is geen water en elektriciteit. Het team zal dekens, verband en water meenemen, om mensen die onder het puin vandaan gered worden meteen hulp te kunnen bieden. Het team zorgt voor zijn eigen onderdak en voedsel, om geen beroep te hoeven doen op de lokale faciliteiten.
Minister Ploumen liet verder weten een bedrag van vier miljoen euro beschikbaar te stellen voor humanitaire hulp aan Nepal, uit te voeren door het Dutch Relief Alliance, een samenwerkingsverband van Nederlandse hulporganisaties en het ministerie van Buitenlandse Zaken dat afgelopen vrijdag is gelanceerd. Deze alliantie van twaalf Nederlandse hulporganisaties is opgezet om sneller en in betere onderlinge afstemming hulp te verlenen bij humanitaire rampen. De Nederlandse NGO's die al actief zijn in Nepal zullen, onder leiding van Oxfam Novib, acute werkzaamheden in de getroffen gebieden uitvoeren.