Toespraak van minister Kamp bij het uitreiken van de lintjes

Toespraak van minister Kamp (EZ) bij het uitreiken van de lintjes op 24 april 2015 te Den Haag.

Dames en heren,

Beste familie en vrienden van Joop Roodenburg en Emmo Meijer,

Eenmaal per jaar organiseren we hier een speciale bijeenkomst voor mensen die zich op een bijzondere manier hebben ingespannen voor de samenleving. Ze hebben dat op zo’n manier gedaan dat zij daarmee de aandacht hebben getrokken van Zijne Majesteit de Koning.

Ze zijn allen uniek maar hebben één belangrijke gemene deler: ze blinken niet alleen uit in hun dagelijkse werk, maar ze hebben zich ook vrijwillig ingezet om ons land, hun stad of regio, of de sector waarin zij werken, verder vooruit te helpen.

De twee heren die wij hier vandaag eren, leveren alle twee een bijzondere bijdrage aan de Nederlandse economie. Sterker nog, dit zijn de mensen die we nodig hebben om ons beleid tot een succes te maken. De één is toonbeeld van ondernemerschap en de ander is dé personificatie van de triple helix - de samenwerking van ondernemers, overheid en onderwijs die we zo stimuleren in onze topsectoren.

Het kostte enige moeite om de heren vandaag naar Den Haag te lokken. Zij hebben het immers zo druk – en wat moeten ze nou opeens in Den Haag?

Nou, bijvoorbeeld om met onze DG’s te spreken en input te leveren voor ons beleid. Alleen dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want succesvolle drukke mensen werken efficiënt, dus zo’n gesprek.. dat kan toch ook gewoon telefonisch?

Het kostte onze medewerkster wat overredingskracht, maar ik ben blij dat u hier nu beiden bent. Ik heet u en uw familie en vrienden van harte welkom op het Ministerie van Economische Zaken.

Joop Roodenburg

Dames en heren,

Hij is fair, recht door zee en koersvast. Hij heeft een groot hart, respect voor zijn mensen en tomeloze energie. Hij is een rolmodel voor Nederlands ondernemerschap. Joop Roodenburg, want daar heb ik het over, is een begenadigd techneut en een uitstekend ondernemer. In die volgorde, want voor hem is de drang om te vernieuwen bepalend in alles wat hij doet.

Het mooiste vindt Joop Roodenburg iets creëren dat nog niemand heeft gemaakt. Dat nog niemand eerder kon maken. Hij heeft veel ideeën voor innovatie. In de conservatieve olie-industrie werden die aanvankelijk afgeschreven als ‘te mooi om waar te zijn’ of als ‘dat werkt vast niet’. Bedrijven kochten zijn moderne boortoren bijvoorbeeld pas jaren nadat hij deze had uitgedacht en ontwikkeld. Hij moest daardoor vaak enorme financiële risico’s nemen. Maar dat weerhield hem nooit. Aan de rand van het ravijn bloeien immers de mooiste bloemen.

Joop Roodenburg werkte jarenlang aan de techniek waarmee hijskranen op zee hun lading perfect stil kunnen houden tijdens het optillen en weer beheerst kunnen neerleggen zonder dat het schip uit balans raakt. Iedereen in de industrie was daar mee bezig, maar niemand slaagde erin. Joop Roodenburg stelde er zijn bedrijf voor in de waagschaal maar het lukte hem. Hij maakte er internationaal naam mee.

Het aantal orders en werknemers nam daarna in rap tempo toe. Het bedrijf werd groot, groter, grootst. De loodsen die in het eerste uur groot leken, bleken een paar jaar later te klein. Er was meer geld om te investeren en de vernieuwende projecten volgden elkaar op. Huisman ging het schip rondom de apparatuur ontwerpen, in plaats van alleen de apparatuur op en aan het schip. De werkschepen kunnen daarom zo veelzijdig toegerust worden als de klant wenst: met hijskranen, pijpenleggers en boorinstallaties. Als een soort Zwitserse zakmessen op zee.

De lokale onderneming groeide zo onder leiding van Joop Roodenburg uit tot een internationaal bedrijf. Buitenlandse klanten weten dat ze in Schiedam moeten zijn voor technische en creatieve oplossingen. Zo riepen de ingenieurs van Mammoet de hulp van Huisman in bij de berging van de gezonken Russische onderzeeër de Koersk. En gebruikt de Braziliaanse oliemaatschappij Petrobras Huismanmateriaal om in diep water te werken.

Verschillende generaties zijn verantwoordelijk voor de goede reputatie van Huisman. De vader van Joop zag al vroeg dat zijn zoon meer in zijn mars had als ondernemer dan hijzelf. Het bedrijf in klein staalwerk droeg hij met vertrouwen over. Nu herkent Joop Roodenburg het technisch vernuft en de ondernemerszin bij zíjn kinderen. Zoon David werkt al in het bedrijf. Hij was verantwoordelijk voor de opbouw van de onlangs geopende vestiging in Brazilië. Dochter Charlotte doet ervaring op bij Maersk in Denemarken. Het is fantastisch dat ook de derde generatie het bedrijf kan en wil voortzetten.

Huisman heeft alle faciliteiten om nieuwe medewerkers intern op te leiden. Iemand die een paar jaar bij het bedrijf heeft gewerkt, is overal gewild. Joop Roodenburg is betrokken bij jonge technici. Hij investeert in hun opleiding en ondersteunde diverse leerstoelen van de TU Delft. Bovendien deelt hij zijn kennis graag met anderen. Zo was hij jarenlang lid van de adviesraad bij onderzoeksinstituut Marin en is hij bestuurslid bij de brancheorganisatie voor Nederlandse scheepsbouwers.

Geachte heer Roodenburg, beste Joop,

Gemeten naar omzet, groei, marge en rendement op geïnvesteerd vermogen is Huisman het best presterende bedrijf van de Nederlandse maakindustrie. Het leverde uw bedrijf drie jaar op een rij een eerste plaats op in de Maakindustrie Top 100.

Joop Roodenburg, uw lef, visie en doorzettingsvermogen heeft zich in tientallen jaren ondernemerschap meer dan uitbetaald. U hebt mooie resultaten geboekt, precies op die punten waar u zelf op wilt worden afgerekend: de technologie van Huisman is toonaangevend. De orderportefeuille is tot aan de nok toe gevuld. En het bedrijf is bijzonder winstgevend. U draagt bij aan het onderwijs in Nederland en het imago van ons land in het buitenland. Bovenal levert u een waardevolle bijdrage aan onze economie. Met meer Jopen in Nederland was de crisis minder diep geweest, zo zei Jeroen van der Veer, voormalig CEO van Shell en oud-zakenpartner van Joop Roodenburg. En hij had gelijk.

Het doet me daarom ontzettend veel genoegen u te mogen meedelen dat het Zijne Majesteit de Koning heeft behaagd u te benoemen tot Officier in de Orde van Oranje Nassau.

Mag ik u vragen naar voren te komen zodat ik u de versierselen kan opspelden?

Minister Kamp reikt het lintje uit aan Joop Roodenburg

Beeld: Ministerie van EZ

Emmo Meijer

Dames en heren,

Hij beweegt zich net zo gemakkelijk tussen ministers als tussen voetbalfans. Slaat bruggen tussen ondernemers, onderwijs en overheid. En is miljarden waard voor de Nederlandse R&D.

Emmo Meijer is een van de grootste industriële wetenschappers van onze tijd. Misschien wel de beste wetenschappelijk bestuurder van Nederland.

Hij veranderde de wereld van chemie en voeding met innovaties. En veranderde de wereld van vele jonge mensen met zijn oog voor talent.

Dames en heren,

In 2011 ging Emmo Meijer bijna met pensioen. Hij had, na het behalen van zijn doctorstitel in de biochemie en microbiologie, ruim 25 jaar bij DSM en 6 jaar bij Unilever in directeursfuncties gewerkt en daarnaast nog vele tientallen nevenfuncties bekleed. Een pensioen was niet gek geweest. Maar, bloed kruipt waar het niet gaan kan. Op een verzoek van Cees ’t Hart kon hij geen nee zeggen.

Dus in plaats van een pensioen voor Emmo Meijer, kwam er voor FrieslandCampina, onder zijn leiding, een wereldwijde corporate R&D organisatie, een development center in Singapore en een nieuw innovation center in Wageningen.

In oktober 2014 ging Emmo Meijer dan wel met pensioen. Officieel.

Maar, hij is wel nog steeds buitengewoon hoogleraar aan de Universiteit Eindhoven.

Hij is ook nog steeds voorzitter van het Topconsortium voor Kennis en Innovatie van de topsector Agri&Food, voorzitter van het Top Institute Food and Nutrition, directeur van de Koninklijke Hollandse Maatschappij der Wetenschappen en voorzitter van het Regionaal Innovatiecentrum Greenport Venlo.

En hij is nog steeds voorzitter van de Raad van Toezicht van de Universiteit Utrecht en lid van verschillende nationale en internationale organisaties op het gebied van wetenschap en innovatie.

Met pensioen gaan is voor Emmo Meijer een ruim begrip. En daar profiteert heel Nederland van. Zijn betrokkenheid leidt tot meer innovatie, meer buitenlandse investeringen en een groeiende economie. Dat komt door zijn unieke combinatie van kwaliteiten.

In de eerste plaats kan hij schaken op verschillende borden. Als man van het bedrijfsleven, tegelijkertijd wetenschapper in hart en nieren én gedreven bestuurder, kent hij alle punten van de gouden driehoek.

Hij spreekt de talen van de verschillende culturen en is in staat te tolken. Weet precies hoe het in Den Haag gaat: waar en wanneer hij ergens moet zijn. Kritisch was hij in het begin op het topsectorenbeleid, maar altijd constructief: hij bouwt zelf mee aan de Topsector Agri&Food. Ook in Europa is hij betrokken bij publiek-private trajecten. En sinds een aantal jaar zet hij zijn kennis en ervaring in voor meer innovatie in Limburg, de regio waar hij woont.

Bovendien verstaat Emmo Meijer de kunst van het dirigeren als geen ander. Hij weet hoe hij moet leiden, overtuigen en motiveren. Hoe hij het beste mensen uit mensen haalt. Wanneer hij kan laten vieren en wanneer hij strak moet houden. Hij maakt het abstracte concreet en het moeilijke makkelijk. Als hij spreekt, luisteren mensen.

Emmo Meijer heeft een hoog observerend vermogen en een groot gevoel voor mensen. Hij heeft in het bijzonder oog voor jonge talenten en hun ontwikkeling.

Hij doet het, tot slot, allemaal tegelijk. Soms zelfs letterlijk. Dan leest hij zijn stukken voor de ene vergadering tijdens de andere, maar.. nooit mist hij wat er gezegd wordt.

Nevenfuncties vervult hij met minstens tien tegelijk. Veelal op het gebied van innovatie en wetenschap. Maar met evenveel passie zette hij zich als voorzitter van de Raad van Commissarissen in voor Fortuna Sittard: wist sponsoren aan de club te binden en had uitstekend contact met fans.

Dames en heren,

Hij kan schaken als Kasparov,

leiden als een dirigent,

multitasken als een vrouw.

En: hij zet die kwaliteiten in voor een beter en sterker Nederland.

Geachte heer Meijer / beste Emmo,

Dat is niet onopgemerkt gebleven. Het doet me ontzettend veel genoegen u te mogen meedelen dat het Zijne Majesteit de Koning heeft behaagd u te benoemen tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Mag ik u vragen naar voren te komen zodat ik u de versierselen kan opspelden?

Minister Kamp reikt het lintje uit aan Emmo Meijer

Beeld: Ministerie van EZ

Joop Roodenburg en Emmo Meijer, Van harte gefeliciteerd met uw onderscheiding!

Dames en heren, Mag ik u allen uitnodigen om een toost uit te brengen op deze twee bijzondere heren?