Toespraak van minister Hennis-Plasschaert bij de uitreiking van de Koninklijke Onderscheidingen 2014

Toespraak van minister Hennis-Plasschaert (Defensie) bij de uitreiking van de Koninklijke Onderscheidingen 2014 op 24 april 2015 in Den Haag. Let op: Alleen gesproken woord geldt!

Goedemorgen dames en heren,

Van harte welkom op het departement in Den Haag.

En graag wil ik in het bijzonder de decorandi welkom heten. Ik realiseer mij dat de meesten van u - tot enkele momenten geleden - in de veronderstelling waren dat deze dag u iets heel anders zou brengen! Uw familie, vrienden en collega’s zijn, volgens mij, behoorlijk creatief geweest om u nietsvermoedend naar deze locatie te lokken. Zij wisten ervan. Maar voor u was, en is, het een verrassing. Naar ik hoop: een aangename verrassing.

Want we zijn hier vandaag bijeen voor een bijzondere gebeurtenis: het uitreiken van Koninklijke Onderscheidingen in de 'Orde van Oranje Nassau'. Ofwel: de jaarlijkse lintjesregen. Ook voor mij, als minister, is dit een mooi moment. Ik beschouw het als een eer om u op deze dag in het zonnetje te mogen zetten.

Het goede nieuws is dat er bij Defensie héél véél mensen werken met het hart op de goede plaats. Voor veel van onze mensen is 'werken bij Defensie' niet zomaar een baan. Met overtuiging wordt er door velen hard gewerkt aan een veilige en vrije samenleving. In Nederland. En daarbuiten. En iedere dag weer mag ik dat ervaren. Hoe mooi is dat?!

Hoe dan ook: dit geldt vandaag in het bijzonder voor u. U krijgt zo dadelijk een Koninklijke onderscheiding opgespeld. Voor bijzondere verdiensten, binnen en buiten Defensie.

De waarde van deze onderscheiding is dat het hier gaat om individuele prestaties, ongeacht maatschappelijke status, militaire rang of adellijke afstamming. Dragers van deze Koninklijke Onderscheiding hebben hun daden zodanig laten spreken dat Zijne Majesteit hen daarvoor wil eren. Uw inzet is opgevallen. Uw inzet heeft het verschil gemaakt.

Draag uw lintje met trots, geniet er van, het komt u toe.