Persconferentie na ministerraad 24 april 2015

Rutte:
Goedemiddag. Een paar punten ter inleiding. Om te beginnen heb ik in de ministerraad verslag gedaan van de extra Europese Raad van gisteravond. Die Raad stond in het teken van de verschrikkelijke humanitaire tragedie in de Middellandse Zee. We hebben onder andere afgesproken dat de missie - de Frontex-missie die zich richt op de Middellandse Zee - dat die wordt verdriedubbeld in omvang zodat we onze grenzen beter kunnen bewaken en tegelijkertijd daarmee ook kunnen helpen als zich ernstige rampen voordoen. Wij leveren al een bijdrage in de vorm van een kustwachtvliegtuig en dat zullen we als dat gewenst is ook blijven doen.

Daarnaast is afgesproken hoe kunnen we het probleem zoveel mogelijk laten verdwijnen, hoe kunnen we ervoor zorgen dat er minder mensen uit Afrika een heenkomen zoeken naar Europa. Dat heeft natuurlijk alles te maken met enerzijds de politieke situatie in Afrika, anderzijds de aanpak van mensensmokkelaars. Op dat laatste punt, om die mensensmokkelaars harder aan te pakken, heeft de HV Mogherini de opdracht gekregen om uit te werken: voorstellen die erop gericht zijn om ook als EU ervoor te zorgen dat die scheepjes waarmee de mensen uiteindelijk gaan varen, dat die zo mogelijk vernietigd worden. Uiteraard met een adequaat volkenrechtelijk mandaat. En ten aanzien van de bredere politieke situatie, en ook de wens van Nederland, om Afrika en ook de verantwoordelijkheid van Afrika en de Afrikaanse Unie daarbij te betrekken, is onder andere afgesproken dat er een extra top komt met de Afrikaanse Unie op Malta. Maar ook dat wij in Afrika de hele inzet, onze instrumenten en middelen zo zullen inrichten dat we maximaal bevorderen dat de situatie daar langs een integrale benadering stabiliseert. Dat over de top van gisteren en de reactie van Europa op die - nogmaals - verschrikkelijke ramp afgelopen weekend waarbij opnieuw 950 mensen betrokken waren.

Verder vandaag natuurlijk teruggekeken op de politieke ontwikkelingen afgelopen weken ten aanzien van het asielbeleid. Met elkaar nog eens een keer vastgesteld dat dit natuurlijk, waar we het over gehad hebben, en ook nog wel zullen hebben, dat dat een complex probleem is: hoe ga je om met niet rechtmatig in Nederland verblijvende vreemdelingen. Hoe zorg je ervoor dat je het terugkeerbeleid versterkt. Hoe zorg je ervoor dat dat succesvoller wordt? Dat is eigenlijk ook waar de coalitie zich op verenigd heeft: effectiever terugkeer beleid. Je ziet eigenlijk in heel Europa dat die worsteling aan de gang is. Alle Europese landen zijn daarmee bezig. En wij denken met onze aanpak - dit probleem, de oplossing van het probleem - een belangrijke stap dichterbij te hebben gebracht. We hebben geen illusies dat je met een brief alle problemen rondom het vraagstuk kunt oplossen, dat zou echt illusoir zijn. Het is nu van belang dat staatssecretaris Dijkhoff de ruimte krijgt om met de gemeenten in gesprek te gaan om te komen tot een goed bestuursakkoord om de afspraken verder met hen in te vullen. Tot zover.