Koenders spreekt Estse ambtgenoot op cyberconferentie

Minister Koenders (Buitenlandse Zaken) heeft donderdag op de cyberconferentie in Den Haag met zijn Estse collega-minister Keit Pentus-Rosimannus overleg gevoerd over de digitale uitdagingen waar beide landen voor staan. ‘Estland heeft in 2007 van dichtbij meegemaakt hoe groot de impact van een cyberaanval kan zijn. De cyberconferentie is het uitgelezen moment om hun ervaringen en kennis op het gebied van cybercrime en cybersecurity te delen’, aldus Koenders na afloop van het gesprek.

Koenders wil op dit terrein meer samenwerken met Estland. Beide landen zijn wereldwijde koplopers op internetgebied, maar hebben specifieke kennis over verschillende onderwerpen. ‘Nederland is een van de weinige landen waar netneutraliteit bij wet is vastgelegd en zet zich in voor Europese wetgeving op dit gebied. Ik heb het belang hiervan nogmaals besproken met mijn Estse collega’, zei de minister, die hoopt dat Estland zich net als Nederland hard zal maken voor Europese regels over netneutraliteit. Ook gaan beide landen samenwerken op het gebied van internationaal recht en cyber. ‘Wij hebben belang bij stabiliteit en internationale ordening in cyber’, aldus Koenders.

Kennis

Nederland kan eveneens van Estland leren. ‘De Estse beveiligingsprogramma’s zijn zeer goed. Daardoor is het voor hackers moeilijk om in te breken op systemen zoals patiëntendossiers en e-burgerschap, een uitgebreide versie van het systeem dat wij kennen als DigiD. Die kennis is interessant voor de andere landen die op de cybertop aanwezig zijn’, aldus Koenders. ‘Ook in Nederland kunnen we baat hebben bij het uitwisselen van kennis hierover.’

Rusland

De ministers spraken tijdens de Global Conference on CyberSpace naast cybercrime en cybersecurity ook over de moeizame relatie met Rusland. ‘Estland blijft kampen met Russische provocaties, bijvoorbeeld door luchtruimschendingen. Als NAVO-partner zijn dit niet alleen zorgen voor hen, maar ook voor ons’, aldus de minister.

Estland kan volgens Koenders blijven rekenen op steun van Nederland, de EU en de NAVO. ‘Solidariteit naar onze partners is belangrijk’, stelt Koenders. Nederland heeft afgelopen februari een maand lang met het Estse leger geoefend en pantservoertuigen beschikbaar gesteld. Ook levert Nederland een mijnenjager aan de NAVO-vloot in de regio. Tot eind vorig jaar heeft Nederland met F16’s bijgedragen aan een NAVO-missie die als doel had het luchtruim boven de Baltische staten te beschermen.