Minister Schippers naar openingswedstrijd Oranje op WK Voetbal Vrouwen

Minister Edith Schippers (VWS) woont op 6 juni de openingswedstrijd bij van het Nederlands vrouwenelftal op het WK Voetbal in Canada. In Edmonton speelt Oranje op die dag tegen Nieuw-Zeeland. Voorafgaand hieraan legt Schippers op het terrein van zorg en economische missies werkbezoeken af in Colombia, Aruba, de Verenigde Staten en Canada.

Het Nederlands vrouwenelftal doet dit jaar voor het eerst mee aan een Wereldkampioenschap Voetbal. Het toernooi vindt plaats van 6 juni tot en met 5 juli; Oranje is ingedeeld in een poule met Nieuw-Zeeland, China en gastland Canada. Schippers: “De kwalificatie voor het WK was een mijlpaal in de geschiedenis van het Nederlandse vrouwenvoetbal. Komende zomer staat heel Nederland achter de Oranjeleeuwinnen. Namens het kabinet wil ik het elftal in de eerste wedstrijd ondersteunen op weg naar nog meer succes.”

Met het bijwonen van Nederland - Nieuw-Zeeland sluit Schippers een bezoek aan Noord- en Zuid-Amerika af. Op Aruba woont Schippers op verzoek van de Tweede Kamer een congres bij waarop de vier Koninkrijkslanden (Nederland, Aruba, Curaçao en Sint-Maarten) tot nadere afstemming en samenwerking op het gebied van zorg willen komen. In Colombia laat zij zich voorafgaand hieraan nader informeren over de gezondheidszorg, dit omdat een groot deel van de (complexere) zorg voor inwoners van Caribisch Nederland in dat land wordt ingekocht.

In Chicago leidt Schippers vervolgens parallel aan het koninklijk bezoek aan de VS een handelsdelegatie op het gebied van Life Sciences & Health (LSH), Chemie en High Tech Systemen en Materialen (HTSM). De VS staat net als Nederland voor grote maatschappelijke uitdagingen als het gaat om een toegankelijke, betaalbare en kwalitatief hoogwaardige zorg. Centraal in de economische missie van Schippers staat de match tussen Nederlandse expertise en innovatieve producten op het terrein van ‘Healthy Ageing’ en de vraag hiernaar in de VS.

In Ottawa voert Schippers vervolgens overleg over onder andere de problematiek van de antibioticaresistentie. Nederland en Canada hebben in het kader van de door president Obama geïnitieerde Global Health and Security Agenda (GHSA) een leidende rol om dit probleem mondiaal aan te pakken.