Vernieuwde wetgevingskalender online
Degene die meer wil weten over de totstandkoming van wetten en algemene maatregelen van bestuur kan vanaf 8 april terecht bij de geheel vernieuwde wetgevingskalender. De verbeterde website is het resultaat van een samenwerking tussen de ministeries van Veiligheid en Justitie en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Vrijwel alle ministeries doen mee. In de loop van 2015 sluiten ook de ministeries van Defensie, Buitenlandse Zaken en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap aan.
De nieuwe wetgevingskalender is een vorm van dienstverlening van de overheid aan het publiek en heeft als doel het nationale wetgevingsproces inzichtelijker en toegankelijker te maken. De belangrijkste veranderingen zijn onder meer de uitbreiding van de zoekfunctie en voortgangsinformatie, de toevoeging van het overzicht van te implementeren Europese richtlijnen en de uitbreiding met algemene maatregelen van bestuur. Ook is een rubriek Inwerkingtredingen opgenomen.
Belangstellenden hebben volop mogelijkheden om informatie te bekijken. Zo staat in de rubriek Wetgeving in wording de voortgang van wetten en algemene maatregelen van bestuur. Wie wil weten of aangekondigde regels al in werking zijn getreden, kan terecht bij de rubriek Inwerkingtredingen. Ook is er aandacht voor Brussel. De rubriek Implementatie EU-richtlijnen biedt inzicht in de door Nederland te implementeren EU-richtlijnen en de nationale wet- en regelgeving die daarbij hoort.
De tekst van de regeling wordt niet gepubliceerd, wel verschijnen er links naar elders (bijv. als Kamerstuk) openbaar gemaakte teksten. De wetgevingskalender is niet bedoeld voor consultatie van wetsvoorstellen, daarvoor is internetconsultatie.
De modernisering van de wetgevingskalender is aangekondigd in een brief van de minister van Veiligheid en Justitie in december 2012 naar aanleiding van een onderzoek naar versnelling in het wetgevingsproces. De informatie uit de kalender zal in de nabije toekomst ook als open data beschikbaar worden gesteld.