NIOD door met internationaal Holocaust-project

Het NIOD (Instituut voor Oorlogs-, Holocaust-, en Genocidestudies) gaat het internationale Holocaust-project EHRI (European Holocaust Research Infrastructure) verder uitbreiden. Horizon2020, hét Europese subsidieprogramma voor Onderzoek en Innovatie in Europa, heeft het project opnieuw geselecteerd voor verdere financiering. Dit maakte Robert-Jan Smits, directeur-generaal Onderzoek en Innovatie van de Europese Commissie vandaag bekend tijdens de officiële presentatie van de EHRI portal in Berlijn. EHRI kan nu doorgaan met het verbeteren en uitbreiden van haar netwerk en de portal, die online toegang biedt tot Holocaust gerelateerde archieven en collecties. Het NIOD blijft net als de voorgaande vier jaren coördinator van het consortium van dit grootschalige Europese project. De subsidie bedraagt 8 miljoen euro.

“De nieuwe Europese subsidie is erg mooi nieuws voor het EHRI-project en voor het NIOD in het bijzonder. Zo krijgen nog meer onderzoekers, maar ook andere experts, getroffenen en andere geïnteresseerden snel en makkelijk toegang tot zoveel nieuwe bronnen van basismateriaal tot aan zeer specifieke gegevens. Deze EHRI portal laat zien waarom vrije toegang, Open Access, tot wetenschappelijke bronnen en data zo belangrijk is, aldus staatssecretaris Sander Dekker (wetenschap) vandaag in Berlijn.

Partners

Het EHRI-project geeft toegang tot meer dan 1.800 Holocaust-gerelateerde archiefinstellingen in 51 landen en tot beschrijvingen van tienduizenden archiefstukken.

Vanaf 1 mei 2015 wordt het consortium uitgebreid met enkele belangrijke partners waaronder het Poolse Centrum voor Holocaust-onderzoek en het US Holocaust Memorial Museum in Washington DC. Net zoals de Israëlische EHRI-partner Yad Vashem beschikt het USHMM over een belangrijke collectie.

Oost- en Zuid-Europa

Ook zal EHRI uitbreiden in Oost- en Zuid-Europese richting. Nieuwe partners uit Bulgarije, Roemenië, Litouwen, Slowakije, Italië en Griekenland gaan meewerken aan het toegankelijk maken van Holocaust-archieven. Hiermee bestaat het EHRI-netwerk voortaan uit 22 partners verspreid over Europa en daarbuiten.

Maatschappelijke betekenis

EHRI is niet alleen een prestigieus wetenschappelijk project maar ook een onderneming met grote maatschappelijke betekenis. De Holocaust geeft Europa, waar de misdaden zijn gepleegd, de morele plicht zich te verzetten tegen discriminatie en intolerantie, aldus Robert-Jan Smits: "EHRI's indrukwekkende werk is van onschatbare waarde voor Holocaust onderzoekers. EHRI kan als voorbeeld dienen voor andere projecten in de geesteswetenschappen, op het gebied van integratie en toegankelijkheid van data, maar ook als maatschappelijke factor van betekenis.”

Om de EHRI portal te gebruiken, ga naar https://portal.ehri-project.eu/