KLM vergroot aantal vluchten naar China

Met de ondertekening van een overeenkomst in Shanghai heeft KLM haar positie in China verder versterkt. De Nederlandse luchtvaartmaatschappij en China Southern Airlines gaan hun bestaande netwerk uitbreiden door Xiamen Airlines bij de bestaande joint venture te laten aansluiten. Hierdoor kan KLM binnenkort vanaf Schiphol nog meer directe vluchten naar Chinese steden aanbieden, waaronder directe vluchten naar Xiamen en naar 15 codeshare bestemmingen. Staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu was donderdag aanwezig bij de ondertekening van de overeenkomst tussen de drie luchtvaartmaatschappijen.

’China is de snelst groeiende luchtvaartregio in de wereld, de Nederlandse luchtvaartsector is sterk, internationaal gericht en innovatief. Door deze nieuwe samenwerking gaan de Chinese en Nederlandse partners hun vooraanstaande positie in de wereldmarkt verder versterken,’ aldus Mansveld.

Samenwerking

KLM en China Southern werken al sinds 2006 samen in een zogeheten Joint Venture op de route tussen Amsterdam en Beijing. In 2011 werden nog meer Chinese steden aan deze joint venture toegevoegd. Wekelijks worden nu 57 vluchten uitgevoerd vanaf Schiphol naar acht bestemmingen in China, inclusief Hong Kong. Door de nieuwe samenwerking worden hier drie vluchten aan de joint venture toegevoegd. De nieuwe afspraken die zijn gemaakt worden nu getoetst door de Chinese luchtvaartautoriteit, waarna de eerste vluchten vanaf 26 juli 2015 uitgevoerd zullen worden.

Luchtvaartverdragen

China en Nederland onderhouden al tientallen jaren goede betrekking op luchtvaartgebied. Er zijn meerdere luchtvaartverdragen die de markttoegang tussen beide landen regelt. Daardoor krijgt de Nederlandse luchtvaartsector voldoende landingsrechten voor zowel de burgerluchtvaart als vrachtvluchten. Niet alleen de Nederlandse luchtvaartsector profiteert hiervan, het versterkt ook de  positie van mainport Schiphol en daarmee de Nederlandse economie.

Luchthavens

Er liggen voor Nederlandse bedrijven veel kansen door de investeringen van de Chinese overheid in de luchthavensector. Over een periode van een aantal jaar zijn hiervoor enkele honderden miljarden gereserveerd, dit betekent dat tweederde van alle investeringen in de bouw van luchthavens momenteel plaatsvindt in China. Tijdens de bedrijvenmissie, waarvoor staatssecretaris Mansveld deze week samen met minister-president Rutte in China is, wordt ook een bezoek gebracht aan het Nederlandse bedrijf Vanderlande. Het bedrijf bouwt systemen voor bagageafhandeling en heeft onlangs een nieuwe opdracht binnengehaald bij de uitbreiding van Pudong Airport in Shanghai.