Hoogste NAVO-militair spreekt Nederlandse bewindslieden

Onze gezamenlijke NAVO-kracht zit in onze onderlinge solidariteit: een voor allen en allen voor een. Nederland draagt bij aan de aanpassing van het bondgenootschap, bijvoorbeeld aan het verhogen van de inzetbaarheid en het reactievermogen van NAVO-eenheden. Dit blijkt onder meer uit de Nederlandse bijdrage aan de snellereactiemacht van de NAVO. Dit was vandaag de boodschap van het kabinet aan de Supreme Allied Commander Europe, generaal Philip Breedlove.

De hoogste NAVO-militair sprak met minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken), minister Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie) en met Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp. Tijdens de ontmoetingen met de bewindslieden kwamen de uitdagingen voor de NAVO in de komende jaren aan de orde en de bedreigingen aan de flanken van het NAVO-verdragsgebied.

NAVO en EU

De ministers en de Commandant der Strijdkrachten spraken hun steun uit voor de inspanningen van Breedlove om de NAVO nog beter in staat te stellen snel te reageren op dreigingen. Daarnaast werd benadrukt dat het van groot belang is dat de NAVO samenwerkt met andere internationale organisaties, zoals de EU. ‘Een puur militaire oplossing is er nooit. Daarom is het van groot belang dat de politiek-militaire invloed van de NAVO zoveel mogelijk wordt gekoppeld aan de politieke instrumenten van de EU’, aldus de bewindslieden.

Gevechtskracht voor flitsmacht

Op de NAVO-top in Wales vorig jaar is het Readiness Action Plan (RAP) aangenomen. Dat omvat maatregelen om snel, flexibel en slagvaardig te kunnen reageren op dreigingen aan de randen van het NAVO-verdragsgebied. Een daarvan was de oprichting van een Very High Readiness Joint Task Force (VJTF, flitsmacht). Eenheden die stand-by staan voor de flitsmacht moeten binnen enkele dagen gereed zijn voor verplaatsing naar het inzetgebied, de voorhoede al binnen 48 uur. Nederland levert, samen met Duitsland en Noorwegen, in 2015 gevechtskracht voor de interim-flitsmacht en is in nauwe samenwerking met Breedlove betrokken bij de verdere ontwikkeling van het flitsmachtconcept.
Generaal Breedlove waardeert zijn bezoek aan de Nederlandse bewindslieden met een geschreven dank.

Zorgwekkende ontwikkelingen Rusland

Minister Koenders sprak met generaal Breedlove ook over Oekraïne en over wat hij noemde de zorgwekkende ontwikkelingen in Rusland op het gebied van kernwapens. Rusland voert het aantal nucleaire oefeningen op, legt provocerende en dreigende verklaringen af. Die gaan onder meer over het recht nucleaire wapens te plaatsen op de Krim en in de omgeving van Kaliningrad. Het zinspeelt openlijk op het verlagen van de drempel voor inzet van nucleaire wapens. Volgens Koenders speelt Rusland met dergelijke opmerkingen met vuur. Hij zei te willen vermijden te worden meegesleept in verbaal spiervertoon en door holle woorden die de situatie verergeren. . Het is zaak de communicatie met Rusland, ook op militair gebied, open te houden.

Gesprek Hennis en Breedlove

Minister Hennis besprak met generaal Breedlove de dreigingen aan de randen van het NAVO-verdragsgebied. Ook hadden ze het over de noodzaak om de gereedheid, snelle inzetbaarheid en beschikbaarheid van de NAVO-strijdkrachten te verhogen. Verder kwam ook de bijdrage van Nederland aan de testfase van de flitsmacht ter sprake en de gevolgen voor het ambitieniveau van de Nederlandse krijgsmacht. De minister en Breedlove spraken ook over de vliegbewegingen over de gemeente Onderbanken met AWACS-vliegtuigen, van en naar de NAVO-basis in Geilenkirchen.

Generaal Breedlove was in Nederland voor de Future Force Conference 2015, een 2-daagse conferentie in het Nationaal Militair Museum in Soest over de toekomst van de krijgsmacht.