Nederland helpt mee aan schonere lucht in China
Bij de ondertekening van een samenwerkingsovereenkomst hebben staatsecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu en haar Chinese collega Chen Jining afgesproken hoe Nederland gaat bijdragen aan een betere luchtkwaliteit in China. Een Nederlandse vertegenwoordiger gaat de Chinese overheid helpen met een nieuwe wet naar Nederlands voorbeeld. Die moet de uitstoot van fabrieken en voertuigen in China drastisch terugbrengen. Ook gaat China gebruik maken van de kennis van Nederlandse instituten als het KNMI en het Planbureau van de Leefomgeving voor het beter in kaart brengen en beheersen van de milieuproblematiek.
Nederland en China werken al 25 jaar intensief samen op de terreinen milieu en duurzame ontwikkeling. Op de eerste dag van haar bezoek aan China heeft de staatssecretaris met het tekenen van deze overeenkomst de samenwerking nieuw leven ingeblazen. Eerder sprak zij op een symposium met internationale klimaatwetenschappers over het belang en de kansen om klimaatverandering tegen te gaan.
Mansveld: ‘Door uitwisseling van kennis, het openstaan voor elkaars ideeën en samenwerking die landsgrenzen en culturele verschillen overstijgt, kunnen we bedreigingen als klimaatverandering, luchtkwaliteit en grondstoffenschaarste ombuigen in succesvolle oplossingen en kansen. Deze vraagstukken gaan over de economie die we de komende decennia willen bouwen en over de wereld waarin we samen willen leven, met welvaart voor iedereen.’
Vervuilde lucht
Luchtkwaliteit is een van de grootste uitdagingen van China. In veel steden is de lucht op sommige dagen zo vervuild dat dit een bedreiging vormt voor de gezondheid van inwoners. China heeft acties aangekondigd om de luchtkwaliteit drastisch te verbeteren, mede door de steeds luider wordende oproep hiertoe. Nederland gaat nu helpen door kennis te leveren om tot strenge normen en wetgeving te komen om de schadelijke uitstoot te verminderen. Bovendien gaat Nederland ervaringen delen over bodemsanering, het opschonen van vuilstortplaatsen en modellen die inschatten wat milieurisico’s zijn bij de bouw van fabrieken.
Ruimtelijke ordening
Dinsdag gaat de staatssecretaris op de tweede dag van haar bezoek aan Beijing in gesprek met een afvaardiging van het Chinese klimaatbureau en met de minister van ruimtelijke ordening Jiang Daming. Hier tekent zij ook een samenwerkingsovereenkomst over ruimtelijke ordening. Met de Nederlandse kennis van ruimtelijke ordening, stedelijke inrichting en verkeersdoorstroming kunnen Chinese steden gezonder worden. Nederland kan weer leren van nieuwe Chinese technologie om gegevens te verzamelen over bijvoorbeeld ruimtegebruik.
Bedrijvenmissie
Vanaf woensdag is Mansveld samen met minister-president Rutte in Shanghai bij de start van de bedrijvenmissie. De staatssecretaris bezoekt hier onder andere het Centrum voor Luchtkwaliteit in Shanghai. Ook is ze bij een diner van de bedrijvenmissie, waar Nederlandse en Chinese bedrijven contracten en overeenkomsten ondertekenen. Later in de week is de ondertekening van een overeenkomst tussen KLM met Chinese partners. De staatssecretaris reist vervolgens met de minister-president naar Shenzhen, waar ze haar reis aan China afsluit met werkbezoeken en gesprekken met het bedrijfsleven.