Persconferentie na ministerraad 20 maart 2015

ASSCHER
Goedemiddag. Met verslagenheid heeft de ministerraad kennis genomen van het vreselijke ongeluk met een Apache-helikopter waarbij twee van onze militairen in Mali om het leven zijn gekomen. Vandaag worden de lichamen van kapitein René Zeetsen en eerste luitenant Ernst Mollinger overgebracht naar Nederland. Vanochtend was een plechtige herdenkingsceremonie in het Nederlandse basiskamp in Gao waar collega's en vrienden afscheid konden nemen. Dit heeft de vliegers in het hart geraakt. Ons medeleven gaat uit naar de families van de slachtoffers. Wij denken aan hen en leven intens met ze mee. Daarnaast wil ik ook namens het kabinet respect uitspreken voor de collega's van de omgekomen militairen, die daar onder hele moeilijke omstandigheden werken aan het versterken van de veiligheid van ons allemaal.

Minister Hennis heeft de ministerraad ook geïnformeerd dat vanochtend een Nederlandse 'fact finding'-missie van Defensie- en politiemensen naar Oost-Oekraïne is vertrokken. En dat is de eerste keer na de winter dat Nederlandse onderzoekers naar het gebied terugkeren. Het streven is daarbij om in ieder geval de zogeheten 'burned sites' te bezoeken. En daarnaast willen we graag naar het noordwestelijke deel van de crash site dat eerder vanwege de talrijke gevechten niet kon worden bezocht. Tenslotte zal het team het materiaal in ontvangst nemen dat de afgelopen tijd door bewoners van het gebied is verzameld en nu klaar ligt. Deze eerste missie is nog vrij kleinschalig; het gaat om een 12-koppig team en een medewerker van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Maar het is de bedoeling om begin april een grotere missie die kant op te sturen zodat weer nieuwe stappen kunnen worden gezet in de repatriëring en in het onderzoek.

Uiteraard hebben we vanochtend ook stilgestaan bij de verkiezingen, de Provinciale-Statenverkiezingen van woensdag. Gesproken over het wat tegenvallende opkomstcijfer. Maar ook over de uitslag zelf. Wij zullen als kabinet extra hard ons best moeten doen om meerderheden te gaan verwerven in de Eerste Kamer. Dat zal niet makkelijk worden, maar we hebben er vertrouwen in, dat hebben we ook met elkaar uitgesproken, dat het ons zal lukken. Het past in de Nederlandse traditie, Nederlandse politieke traditie, dat partijen verantwoordelijkheid nemen. Het huidige versplinterde, gefragmenteerde politieke landschap vraagt dat ook. Vraag van alle partijen om de handschoen op te pakken en te kijken hoe je tot werkbare meerderheden kan komen om te zorgen dat we doen wat er moet gebeuren en dat is toch dat het economisch herstel dat je nu ziet. De afgelopen jaren zijn tal van lastige maatregelen genomen die nodig waren maar ook pijn deden. Nu komt dat economisch herstel maar dat moet vertaald worden in banen. In ruimte, in geld in de portemonnee van de mensen. En om dat mogelijk te maken zal samenwerking nodig zijn.

Tenslotte heeft de ministerraad vanochtend ook de departementale jaarverslagen besproken. Die worden op Verantwoordingsdag openbaar. Ik noem het omdat het het beeld bevestigt van een zich herstellende economie. De groei trekt aan en wordt steeds breder gedragen, export, investeringen en  ook de binnenlandse bestedingen die stijgen. We zien een geleidelijke daling van de werkloosheid. En je ziet het ook terugkomen in het huishoudboekje van de overheid zelf: de tekorten nemen af en die nemen sneller af dan eerder was voorzien. En dat biedt perspectief bij het maken van de begroting voor 2016.