Minister Ploumen naar rampenpreventie-top
Hoe kan de schade van natuurrampen wereldwijd zoveel mogelijk worden beperkt? Die vraag staat centraal op de World Conference on Disaster Risk Reduction in Sendai, Japan. Van 15 tot 17 maart zal minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking leiding geven aan de Nederlandse delegatie die in Sendai een bijdrage levert aan een overeenkomst tot rampenpreventie voor de komende 15 jaar. Ook wordt op de conferentie de Nederlandse expertise en ervaring op het gebied van rampenpreventie over het voetlicht gebracht. Daarnaast brengen minister Ploumen met prinses Margriet een bezoek aan het tsunami-rampgebied vlak bij Sendai.
Deze bijeenkomst is de eerste van vier grote VN-conferenties die dit jaar worden georganiseerd om de ontwikkelingsagenda na 2015 door te zetten. Lidstaten willen in Sendai tot een overeenkomst komen hoe de komende 15 jaar de impact van rampen kan worden ingeperkt. Minister Ploumen: ‘Bij 70% van de wereldwijde rampen speelt water een grote rol. Overstromingen en droogte zorgen wereldwijd voor duizenden slachtoffers. Met al onze kennis en ervaring in watermanagement kan Nederland daarom een belangrijke rol spelen in het voorkomen van rampen.’
Minister Ploumen zal in Sendai een voorstel voor een lage-landen-coalitie presenteren waarin landen met een deltaproblematiek samen kunnen optrekken en ervaringen en expertise uitwisselen. Een van de mogelijkheden is het opzetten van een gezamenlijke expertpool op het gebied van rampenpreventie in deltagebieden. Eerder al hebben Nederlandse wetenschappers het Aqueduct Global Flood Analyzer helpen ontwikkelen, een website waar hulpverleners, overheden en bedrijven via open data inzicht krijgen in overstromingsrisico’s in bepaalde gebieden. Minister Ploumen heeft collega-ministers ook uitgenodigd om te praten over preventie van rampen in stedelijke delta’s, waar de impact van (water-) rampen nog groter is.
Prinses
Op 16 maart zal minister Ploumen samen met prinses Margriet het tsunami-rampgebied bij Sendai bezoeken. De tsunami heeft hier grote schade aangericht en de minister en prinses krijgen te zien hoe via het build-back-better principe een volgende ramp moet worden voorkomen. Aan de Nederlandse delegatie nemen ook vertegenwoordigers deel van Royal HaskoningDHV, kenniscentrum Deltares en het Rode Kruis, die als experts wereldwijd zeer betrokken zijn bij verkleinen van risico’s op rampen. Ook is er een ontmoeting met een vrouwenorganisatie die zich inzet voor innovatieve rampenpreventie. De pers is welkom bij dit veldbezoek.
Nederland zet in Sendai in op publiek-private samenwerking, preventie, aandacht voor de meest kwetsbaren en verantwoording. Daarom richten de Nederlandse watergezant Henk Ovink en ambassadeur Duurzame Ontwikkeling Kees Rade zich op meer samenwerking tussen landen, bedrijfsleven en hulpverlening, en meer innovatieve financiering voor ramppreventie. Ook de ministeries van Infrastructuur en Milieu en Veiligheid en Justitie, het bedrijfsleven en kennisinstituten maken deel uit van de Nederlandse delegatie.
Nederland kan veel laten zien als het gaat om het voorkomen van rampen. Het Disaster Risk Reduction team zet zich wereldwijd in om landen te ondersteunen bij het voorkomen van waterrampen. Bekend is de Nederlandse inzet in New York na orkaan Sandy en New Orleans na Katrina, maar het DRR-team werkt bijvoorbeeld ook in Mexico aan een masterplan tegen overstromingen. In de Filipijnen ontwikkelt het DRR-team een plan voor bescherming van het kustgebied rond de stad Tacloban, en in Servië wordt gewerkt aan een beoordeling van het waterbeheer. Met de lancering het Dutch Surge Support (DSS) kan Nederland nu in alle fases rondom een ramp hulp en expertise leveren. Deze waterexperts worden ingezet in de eerste cruciale fase na een grote ramp. Zo geven ze bij een overstroming advies hoe mensen snel in veiligheid gebracht kunnen worden.