Minister Bussemaker naar New York en Boston
Minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap reist van maandag 9 tot vrijdag 13 maart naar de Verenigde Staten. Het bezoek bestaat uit twee delen: in New York zal de minister de jaarlijks Commission on the Status of Women van de VN bijwonen en toespreken. Daarna vertrekt de minister naar de stad Boston waar ze verschillende universiteiten en lerarenopleidingen bezoekt.
Commission on the Status of Women
De VN Commission on the Status of Women (CSW) ziet toe op de naleving van de richtlijnen die tijdens de VN-Wereldvrouwenconferentie van 1995 in Beijing zijn opgesteld. Ieder jaar komt de commissie de eerste twee weken van maart bij elkaar op het VN-hoofdkwartier in New York. Naast de formele vergaderingen, rondetafelgesprekken en onderhandelingen worden er tal van bijeenkomsten georganiseerd door onder andere de Ngo's. Dit jaar is het twintig jaar geleden dat de Beijing richtlijnen zijn opgesteld. Volgens minister Bussemaker is deze CSW cruciaal; "We zien vooruitgang op verschillende thema’s, maar helaas ook een aantal terugvallen, kijk naar het toenemend geweld tegen vrouwen en meisjes.’
Dit jaar organiseert een VN kerngroep van landen die de rechten van lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders mondiaal wil verbeteren, een speciaal event. Nederland is mede voorzitter van deze kerngroep. Minister Bussemaker zal als één van de panelleden deelnemen aan dit event.
Voor Nederland hebben vrouwenorganisaties input verzameld en aangeboden aan de regeringsdelegatie. Irene Hemelaar, Vrouwenvertegenwoordiger in de Verenigde Naties zal ook deelnemen aan de CSW. In oktober zal Hemelaar de Algemene Vergadering van de VN toespreken. Met een VN Vrouwenvertegenwoordiger is Nederland uniek en leidend in de wereld.
Bezoek aan Boston
Aansluitend bezoekt Bussemaker de stad Boston. Hier bezoekt zij verschillende universiteiten om in gesprek te gaan met studenten en docenten over ontwikkelingen in het hoger onderwijs. Het Nederlands hoger onderwijs staat niet stil. De afgelopen jaren is hard gewerkt om het Nederlandse hoger onderwijs nog beter te maken. Ontwikkelingen in het hoger onderwijs zoals internationalisering en open en online onderwijs hebben een enorme vlucht genomen. Wat betekent dit voor het hoger onderwijs? Wat vraagt dit van studenten, docenten en bestuurders? Op dit moment werkt de bewindsvrouw aan haar Strategische Agenda Hoger Onderwijs 2015-2019.
Lesgeven over de grens
Ook bezoekt de bewindsvrouw in Boston een aantal lerarenopleidingen en scholen. Volgens Bussemaker is het belangrijk dat meer leraren de kans krijgen zich breed te ontwikkelen en daarbij ook meer internationale ervaring opdoen, wat de kwaliteit van hun onderwijs ten goede komt. Ze maakte hierover eerder afspraken met haar Amerikaanse ambtgenoot. Vanaf dit jaar gaan de eerste van in totaal zo'n 60 talentvolle leraren uit het primair en voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs meelopen op een Amerikaanse school. Bussemaker brengt een bezoek aan één van de deelnemende scholen in Boston.
Volgens de bewindsvrouw biedt het uitwisselingsprogramma leraren een uitstekende kans om zich verder te ontwikkelen, binnen of buiten hun vakgebied. Internationalisering zorgt voor uitdagend onderwijs en kan bijdragen aan slimmere, creatievere en ondernemende leraren. Het is cruciaal voor het verwerven van kennis, vaardigheden en beroepscompetenties.