Fors minder woninginbraken, overvallen en straatroven in 2014
Het aantal High Impact Crimes, misdaden met een grote impact op het slachtoffer, is ook dit jaar flink gedaald. Zo vonden er 19% minder (pogingen tot) woninginbraken plaats, het aantal overvallen en straatroven daalden beide met 22%. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van de nationale politie.
Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie stond vandaag bij een werkbezoek aan Amsterdam Nieuw-West stil bij de goede resultaten. Hij benadrukte dat het succes te danken is aan de intensieve samenwerking met alle partners in de veiligheidsketen, politie, burgers, woningcorporaties en gemeente.
Zo ook in Amsterdam Nieuw-West. Daar is men vorig jaar begonnen met intensieve voorlichting over woninginbraken te organiseren op het juiste moment: kort na een concrete woninginbraak – of reeks inbraken - in die wijk. Zo’n gebeurtenis heeft een enorme impact. Als de herinnering nog vers is, staan bewoners van die straat of buurt veel meer open voor informatie en zijn ook eerder geneigd om preventiemaatregelen te treffen. Dankzij snel optreden van die buurtvoorlichters, kan herhaald slachtofferschap en verplaatsing naar omliggende woningen worden voorkomen.
In Nederland werden afgelopen jaar ruim 70.651 woninginbraken of pogingen tot woninginbraken gepleegd. Dat zijn er ongeveer 16.500 duizend minder dan afgelopen jaar. Hiermee is het door minister Opstelten van Veiligheid en Justitie in 2012 gestelde doel - 65.000 inbraken in 2018 - al bijna gehaald. Het aantal overvallen daalde met bijna 400 tot 1.267, terwijl het aantal straatroven afnam van 7.002 tot ongeveer 5.500. Ook hier zet de afgelopen jaren ingezette daling dus door.
Ook publiceerde het CBS vandaag de Veiligheidsmonitor 2014, het jaarlijkse bevolkingsonderzoek naar onveiligheid, dat mede in opdracht van minister Opstelten wordt gehouden. Daaruit blijkt dat het aantal mensen dat slachtoffer wordt van veelvoorkomende criminaliteit, zoals geweld, diefstal of vandalisme, opnieuw is gedaald. Dat onderstreept de ontwikkelingen die we ook zien in de politiecijfers.
Burgers ervaren volgens de Veiligheidsmonitor minder overlast van groepen hangjongeren, drugs of dronken mensen op straat en is de overlast van verkeer en fysieke verloedering is in 2014 afgenomen. In de periode 2005-2014 is het aantal personen van 15 jaar en ouder dat naar eigen zeggen slachtoffer werd van veelvoorkomende criminaliteit in totaal met ruim 30% gedaald. Werden in 2005 nog bijna drie op de tien Nederlanders (28%) hiermee geconfronteerd, in 2014 waren dit er minder dan twee op de tien (19%).
Volgens minister Opstelten van Veiligheid en Justitie is het succes te danken aan de intensieve samenwerking tussen het ministerie, de politie, het Openbaar Ministerie en gemeenten in de strijd tegen deze vorm van criminaliteit. “Als je je met zijn allen inzet op vermindering van deze voor slachtoffers zeer ingrijpende misdaden, dan boek je resultaat. Dat blijkt maar weer uit deze cijfers. Daarom wil ik ook mijn waardering uitspreken voor het harde werk van alle betrokken partijen.” Opstelten benadrukte verder dat de resultaten reden zijn de aanpak voort te zetten.