Reactie van het ministerie van Veiligheid en Justitie op het bericht in NRC over inhuur externen
De externe inhuur was noodzakelijk omdat in het tweede kwartaal van 2012 sprake was van een zeer uitzonderlijke situatie bij de Voorziening tot samenwerking Politie Nederland (VtsPN). Een kritisch tussenadvies van de Review Board over het pakket maatregelen om de ICT van de politie te verbeteren, vormde in april 2012 aanleiding voor het vertrek van de toenmalig Chief Information Officer (CIO) van de politie. Het was noodzakelijk dat onmiddellijk in de vacature werd voorzien.
Aan de vooravond van de vorming van de nationale politie was het urgent dat de verschillende systemen van de regio’s gelijkgeschakeld zouden worden. De voortgang en continuïteit van de operationele werkzaamheden vereisten op zeer korte termijn een krachtige versterking van de leiding van VtsPN. Er moest vaart worden gebracht in het Aanvalsprogramma Informatievoorziening Politie. Daarbij stonden het borgen van de continuïteit van de politie-ICT, het verbeteren van de functionaliteit en gebruiksgemak van de ICT voor politiemensen en het vernieuwen van de systemen centraal.
Omdat het niet mogelijk bleek op de vereiste korte termijn geschikte kandidaten te vinden, is ervoor gekozen externe deskundigheid in te huren. De urgentie van de problematiek heeft ertoe geleid dat bewust is afgeweken van de aanbestedingsregels voor externe inhuur. Er is bij VenJ een procedure om af te wijken van de inkoopregelgeving. De essentie van die procedure is dat op ambtelijk topniveau, na weging van diverse belangen, een bewuste keuze wordt gemaakt om van de regels af te wijken. Dat is in dit geval gebeurd. Alleen op deze wijze kon de gewenste deskundigheid snel worden aangetrokken om de acute problemen aan te pakken.
Over de urgentie van de situatie en de door de Review Board gesignaleerde zwaarwegende risico’s is de Tweede Kamer bij brief van 25 april 2012 geïnformeerd. Daarin is tevens gemeld dat de toenmalige CIO politie zijn functie had neergelegd en dat per direct een interim CIO en een interim programmamanager Aanvalsprogramma Informatievoorziening Politie zijn aangetrokken.
De kosten die Boer & Croon voor dit project in rekening heeft gebracht, zijn later verrekend met de nationale politie. Het gaat om een totaalbedrag van 1.671.882 euro dat aan Boer & Croon is betaald voor twee deskundigen in de periode mei 2012-mei 2014. De inzet van beide interim-managers is van groot belang geweest voor de uitvoering van het Aanvalsprogramma Informatievoorziening. Dit heeft geresulteerd in verbetering van de kwaliteit van de ICT bij de politie. Zo zijn de verstoringen afgenomen en is de beschikbaarheid van de systemen verhoogd. Elementen die voor de communicatie binnen en buiten een organisatie als de politie essentieel zijn.