Oplossing voor kritieke situatie ROC Leiden

ID College en ROC Leiden hebben afspraken gemaakt over een structurele oplossing van de problemen bij ROC Leiden. Het ID College zal de onderwijsverplichtingen van ROC Leiden op zich nemen. ROC Leiden zal in de huidige vorm ophouden te bestaan. Studenten van de school kunnen hun opleiding gewoon afmaken.

Dat schrijft minister Bussemaker in een brief aan de Tweede Kamer.

ROC Leiden verkeert in grote financiële problemen als gevolg van onverantwoorde vastgoedtransacties in het verleden. Het vastgoed is als een molensteen om de hals van de school, waardoor noodzakelijke investeringen in de kwaliteit van het onderwijs niet mogelijk zijn.

‘Als er nu niet wordt ingegrepen lopen we het risico dat deze studenten jarenlang niet de kwaliteit van onderwijs krijgen waar zij recht op hebben. Niet uit te sluiten valt zelfs dat deze studenten straks, als het tot een faillissement zou komen, op straat komen te staan. De gevolgen strekken dan nog verder. ROC's in de regio zouden dan op stel en sprong deze studenten moeten opnemen. In dat geval raakt deze situatie het onderwijs van tienduizenden mbo'ers in Leiden en de regio’, aldus Bussemaker in de brief.

Forensisch onderzoek heeft geen bewijs opgeleverd dat bestuurders bij de bouw en de verwerving van de panden de wet hebben overtreden. Wel vindt Bussemaker dat er sprake is van onwenselijk en onverantwoord gedrag van de voormalige bestuurders. Ze baseert zich hierbij op de onderzoekers die de uitvoering van de plannen ‘naïef en amateuristisch’ noemen. Volgens de onderzoekers komt het beeld op ‘van een megalomaan project.’

Nader onderzoek moet onder andere uitwijzen of de juridische verplichtingen die bestuurders hebben tot behoorlijke vervulling van hun taak voldoende zijn. Ook wordt onderzocht of er een landelijk expertisecentrum moet komen waar onderwijsinstellingen hun nieuwbouwplannen kunnen laten toetsen door onafhankelijke experts.

Bussemaker spreekt in de brief haar vertrouwen uit in de oplossing die is gevonden om de studenten bij ROC Leiden niet de dupe te laten worden van de problemen bij deze instelling.

CHRONOLOGIE:

In april 2012 kwam bij het ministerie van OCW het eerste signaal binnen dat ROC Leiden in de financiële problemen zat vanwege te duur vastgoed. Naar aanleiding daarvan is ROC Leiden onder aangepast financieel toezicht gesteld en zijn er met het ministerie afspraken gemaakt over herstelplannen. Toen eind 2013 bleek dat de bestuurders onvoldoende urgentie aan de dag legden bij het uitvoeren van die plannen, heeft minister Bussemaker een regisseur aangesteld die onderzoek moest doen naar een oplossing voor de langere termijn.

Ook na aanstellen van de regisseur maakte het bestuur onvoldoende haast met de plannen. Dit noopte minister Bussemaker ertoe om te dreigen met bestuurlijk ingrijpen. Na aantreden van een nieuwe voorzitter van de Raad van Toezicht in juni 2014 werd de voorzitter van het College van Bestuur ontslagen. Een interim-bestuurder is vervolgens aan de slag gegaan.

Rond de afgelopen jaarwisseling ontstond een urgente situatie omdat de kredieten van ROC Leiden opdroogden. Bovendien was het concept-herstelplan dat de school had ingediend volgens de inspectie onvoldoende. De toestand was daarmee dermate nijpend dat Bussemaker op 6 februari de Raad van Toezicht liet weten dat ze voornemens was een aanwijzing te geven. Deze kwam erop neer dat ROC Leiden op korte termijn een structurele oplossing moet vinden, waarmee de continuïteit van kwalitatief goed onderwijs gewaarborgd wordt. Die oplossing is gevonden in overdracht van de onderwijsverplichtingen aan het ID College.