Rutte: ‘We blijven ons inzetten voor banen en groei’

‘We staan er duidelijk beter voor dan een paar jaar geleden. Maar de eindstreep is zeker nog niet in zicht.’ Zo reageerde minister-president Rutte na afloop van de ministerraad op de jongste cijfers van de Europese Commissie over de Nederlandse economie.

Minister Edith Schippers heeft zojuist, ik denk in dit zaaltje, een alternatief gepresenteerd voor de aanpassing van artikel 13 van de Zorgverzekeringswet.
Het kabinet kiest daarbij voor een aanpak, waarbij we hetzelfde doel hebben, namelijk kwaliteit lonend maken. Het gaat om een breed pakket aan maatregelen zoals u gehoord hebt.
De kern van de maatregelen is dat het voor patiënten, zorgverzekeraars maar ook voor zorgverleners lonender wordt om te kiezen voor de beste zorg. En daarnaast wordt de positie van de patiënt verder versterkt en het evenwicht in de sector hersteld.

Vandaag in de ministerraad gesproken over de ontwikkelingen in de economie. De nieuwste raming van de Europese Commissie laat zien dat zowel onze economie als onze arbeidsmarkt en ook de overheidsfinanciën de komende jaren de goede kant opgaan, stap voor stap. Dat stemt op zich optimistisch. We staan er duidelijk beter voor dan een paar jaar geleden. Maar de eindstreep is zeker nog niet in zicht. Mensen ondervinden nog dagelijks de gevolgen van een crisis en internationale onzekerheden brengen ook weer risico’s met zich mee voor onze economie. En daarom blijven we als kabinet ons dagelijks inzetten voor meer banen, voor sterkere groei en voor gezonde overheidsfinanciën.

De veiligheid van Nederland en de bescherming van de rechtsstaat blijft eveneens een topprioriteit van dit kabinet. We doen er alles aan om een terroristische aanslag te voorkomen en daarbij hoort de verantwoordelijkheid om continu te beoordelen wat nodig is. Daarom hebben we onder meer besloten tot een herschikking van taken, waarbij de Koninklijke Marechaussee een grotere rol krijgt bij de bewaking en beveiliging van objecten met een hoog risicoprofiel. Aanhoudende instabiliteit en jihadistisch geweld in de Arabische wereld en toegenomen radicalisering in Europa maken duidelijk dat deze dreiging ons de komende jaren bezig zal houden. Om er zeker van te zijn dat de diensten ook in de toekomst hun werk goed kunnen blijven doen, heeft het kabinet hen gevraagd om een analyse van de behoeften te maken op de langere termijn. En ik herhaal: als blijkt dat er meer nodig is, dan zal dat meerdere er ook komen. Een garantie dat er nooit een aanslag zal plaatsvinden is helaas niet te geven. Maar we blijven waakzaam en alert, 24 uur per dag, zeven dagen per week, met zichtbare en onzichtbare maatregelen, met preventief en repressief beleid.

Rutte: ‘De nieuwste raming van de Europese Commissie laat zien dat zowel onze economie, als onze arbeidsmarkt en overheidsfinanciën de komende jaren de goede kant opgaan. Maar mensen ondervinden nog dagelijks de gevolgen van de crisis en internationale onzekerheden brengen risico’s met zich mee voor onze open economie. Daarom blijven we ons als kabinet dagelijks inzetten voor meer banen, sterkere groei, en gezonde overheidsfinanciën.’

Veiligheid

De veiligheid van Nederland en bescherming van de rechtsstaat blijft eveneens een belangrijke prioriteit van het kabinet. ‘We doen er alles aan om een terroristische aanslag te voorkomen’, zo lichtte de minister-president toe. ‘Daarbij hoort de verantwoordelijkheid om continu te beoordelen wat nodig is.’ Daarom is het besluit genomen om de Koninklijke Marechaussee een grotere rol te geven bij de bewaking en beveiliging van gebouwen en objecten ‘met een hoog risicoprofiel’.

Om er zeker van te zijn dat de diensten ook in de toekomst hun werk goed kunnen blijven doen, heeft het kabinet gevraagd om een analyse van de behoeften te maken op de langere termijn. Rutte: ‘Als blijkt dat er meer nodig is, zal dat er komen.’