Video sfeerimpressie HO-tour 19-01-2015


(Een groot gebouw met veel glas. Er gaan mensen naar binnen. In de hal staan mensen bij een tafel. Voice-over:)

RUSTIGE MUZIEK

VOICE-OVER: Minister Jet Bussemaker wil met studenten, docenten bestuurders en andere betrokkenen verkennen hoe het hoger onderwijs er in de toekomst uit moet zien.

Daarom organiseert ze vijf regiobijeenkomsten bij hogeronderwijsinstellingen, de HO-tour.

De vierde bijeenkomst vindt plaats in de Regio Midden, bij de hogeschool in Utrecht.

Het thema van deze dag is 'Digitalisering en flexibilisering'.

MINISTER BUSSEMAKER: Om inspiratie op te doen en dat niet alleen van bovenaf te bepalen, maar juist om aan te sluiten bij de behoefte die er is, bij studenten, bij docenten, bij instellingen maak ik een tour door heel Nederland waarbij ik zowel hogescholen als universiteiten bezoek.

Het thema vandaag is vooral 'Digitalisering en flexibilisering' en met name de Hogeschool Utrecht is daar al veel mee bezig geweest.

Bij digitalisering gaat het bijvoorbeeld om de vraag hoe je met digitale middelen het onderwijs kan moderniseren.

Wat ik heel leuk vind, is dat ik mag luisteren naar verhalen van docenten en studenten. Heel innovatieve manieren die, denk ik, voor studenten ook echt uitdagend zijn.

DE RUSTIGE MUZIEK SPEELT VERDER

(Een man praat voor een zaal met mensen.)

GERI BONHOF: Ik vind de opzet prachtig.

Ik vind de opzet om zo interactief dingen op het veld op te halen roept ook heel veel enthousiasme op.

Mensen vinden het ook echt heel leuk dat het gebeurt.

Maar al die mensen die nu zitten op ideeën, die komen aan bod.

En dat is de bedoeling. Niet de bestuurder, maar de studenten en de docenten.

(Een man houdt een microfoon aan een hengel bij een vrouw die staat te praten. De spreker vooraan wijst teksten aan op een flip-over. Marcus Specht:)

DE RUSTIGE MUZIEK SPEELT VERDER

MAN: We moeten hogeronderwijs-FabLabs creëren.

Dat zijn plekken waar de docenten, de studenten, de bedrijven en de onderzoekers elkaar kunnen ontmoeten en elkaar kunnen begrijpen.

MARCUS SPECHT: De mensen moeten de technologie omarmen en zich eigen maken.

MANNENSTEM: De groene. Even laten zien: wie is het eens?

DE RUSTIGE MUZIEK SPEELT VERDER

(Mensen steken rode of groene vellen op. Een bord over de HO-tour in een gang. In een lokaal zitten mensen te praten in een vierkant van schoolbanken.)

ROLAND BERTENS: Ik pleit voor een verplicht vak op de universiteit waarbij alle studenten 'academische weerbaarheid' bepaalde academische vaardigheden worden aangeleerd.

Dan heb ik het met name over vaardigheid op het gebied van argumentatieleer dus retoriek, subjectiviteit en objectiviteit dat je een verschil daartussen leert maken, en de rol van interpretatie in eigenlijk alle aspecten van de maatschappij en van de kennis die je inzet vanuit de wetenschap.

(Beeldtekst: HO TOUR. Discussieer mee via de LinkedIn-pagina van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over het thema van de volgende bijeenkomst: Kwaliteitscultuur. Wat vind jij belangrijk in het hoger onderwijs? Voor meer informatie: www.rijksoverheid.nl/hotour. #HOtour)

DE RUSTIGE MUZIEK SPEELT NOG EVEN VERDER EN EBT DAN WEG