Agrarische export stijgt naar 80,7 miljard euro
De waarde van de export van agrarische producten uit Nederland bedroeg in 2014 €80,7 miljard. Dat is ten opzichte van 2013 een lichte stijging. Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken maakte deze raming van LEI-Wageningen UR traditioneel bekend tijdens de internationale landbouwbeurs Grüne Woche in Berlijn. De definitieve exportcijfers volgen zoals ieder jaar in het voorjaar.
Knap
Dijksma: “2014 is voor de agrarische sector allesbehalve een gemakkelijk jaar geweest. Lagere prijzen, de Russische boycot en de uitbraak van de vogelgriep hebben voor veel landbouwbedrijven voor problemen gezorgd. Het is knap hoe Nederlandse boeren en agrarische ondernemers zich staande hebben weten te houden. Dat blijkt ook wel uit de cijfers. Nederland is en blijft een wereldspeler op landbouwgebied en is na de VS nog steeds de grootste exporteur van agrarische producten in de wereld. De sector verdient dan ook een groot compliment.”
Duitsland
De Nederlandse agrarische handel is vooral gericht op landen binnen de Europese Unie. De 27 EU-landen hebben samen een aandeel van 77% in de Nederlandse agrarische export. Duitsland is nog altijd veruit onze belangrijkste handelspartner. Bijna 26% van onze agrarische export gaat er naar toe, met een waarde van €20,7 miljard. Ten opzichte van 2013 is het exportcijfer nagenoeg gelijk gebleven (-0,3 miljard). Duitsland importeert vanuit Nederland vooral vlees, zuivelproducten en eieren, sierteeltproducten en groenten en fruit. De exportwaarde van zuivelproducten nam toe met 9% ten opzichte van 2013. Het aandeel in de export van kaas nam af, dat van boter en overige zuivelproducten steeg. De exportwaarde van eieren en ei-producten wordt voor 2014 lager geraamd. Ook de exportwaarde van groenten en fruit vertoonde een afname, naar verwachting met 4%. Deze teruggang zou gedeeltelijk veroorzaakt kunnen zijn door de Russische importstop. Tomaten, paprika’s en komkommers zijn binnen deze productgroep met een aandeel van meer dan 50% het belangrijkste. De exportwaarde van vlees nam licht toe, met 2%. De export van varkensvlees en pluimveevlees steeg, die van rundvlees daalde.
Grootste landbouwbeurs
De Internationale Grüne Woche is de grootste beurs voor landbouw, tuinbouw en voedsel ter wereld. Er doen dit jaar 69 landen mee met een verwachting van zo’n half miljoen bezoekers. Nederland is sinds 1953 op deze beurs vertegenwoordigd. 'Qualität wächst in Holland' is het motto van de Nederlandse deelname aan de beurs. In het Nederlandse paviljoen zijn veel sectoren van landbouw, tuinbouw, visserij en voedselindustrie vertegenwoordigd.