Nederland pleit voor ontwapening Congolese rebellen
Nederland zal de Verenigde Naties blijven steunen bij het vredesproces voor de Grote Merenregio in Afrika. Begin januari verstreek daar een deadline voor de ontwapening van de Hutu militie FDLR Forces Démocratiques pour la Libération du Rwanda in Oostelijk DRC (Democratische Republiek Congo). Hoe om te gaan met deze beweging was onderwerp van gesprek tussen minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) en minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) vandaag met Said Djinnit, Speciaal Gezant van de VN voor de Grote Merenregio.
‘Nederland is al jaren betrokken bij de landen en met het vredesproces in de Grote Merenregio. Het werk van de Speciale Gezant van de VN is van groot belang om nieuw geweld te voorkomen’, aldus minister Koenders. ‘De VN en het leger van de DRC moeten nu de FDLR ontwapenen, in lijn met resoluties van de VN-Veiligheidsraad, aangezien er van duurzame vrede in de Grote Merenregio anders geen sprake kan zijn.’ Ploumen voegt hier aan toe: ‘Het is nu hoog tijd dat aan het geweld - dat vaak de verschrikkelijkste vormen aanneemt, zoals verkrachting en verminking van vrouwen en meisjes - een eind komt.’
Nederland steunt het succesvolle demobilisatieprogramma in Rwanda dat de afgelopen jaren al duizenden voormalige strijders heeft helpen demobiliseren en terugkeren naar Rwanda. De ministers spraken met de VN gezant over verdere steun bij de uitvoering van zijn mandaat. Nederland is geïnteresseerd in het sterker betrekken van maatschappelijk middenveld en vrouwen bij het vredesproces in de Grote Merenregio en steunt het kantoor van VN gezant Djinnit met € 1 miljoen per jaar.